1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Muusika
  4. Fotod! Sven Grünbergi muusika ettekandega algas Pärnu kunstinädal
Fotod! Sven Grünbergi muusika ettekandega algas Pärnu kunstinädal

Fotod! Sven Grünbergi muusika ettekandega algas Pärnu kunstinädal

18. juulil tähistati Pärnu rannas tuult trotsides sümboolset Pärnu kunstinädala algust Sven Grünbergi 40 aastat tagasi avaldatud albumi „Hingus“ ettekandega Elektroonilise Muusika Seltsi Ansambli esituses.

Kontserdil kõlas helilooja loodud elektrooniline muusika ja laiemale publikule tuntud muusika filmidest „Hukkunud Alpinisti hotell” ja „Naksitrallid”.

Sven Grünberg on varasemalt ka Tallinnas ja Tartus kõlanud kontserte ettevalmistades öelnud, et ta on eelkõige rõõmus, et tema noorpõlvemüramised nii elektroonikaga kui ka naturaalpillidega pole unustusse vajunud ja Taavi Kerikmäe ettevõetu on sedavõrd hästi õnnestunud. „Muidugi on see iga looja unistus, et tema tegemised üle aegade kestaksid. Sulnis pai on minu meelele seegi, et näen tehatahtmisetuld nende silmis, kes „Hingust” ja minu varajast filmimuusikat lavale toovad,“ lisas Grünbrg.

Kunstinädal jätkub täna filmiprogrammiga, kus saab vaadata lühifilme Jüri Okkalt, Chintis Lundgrenilt, Non Gratalt ja teiste kunstnikelt. Esiletoomist väärivad just Okka 8-millimeetrisele filmile jäädvustatud lühifilmid, mis baseeruvad eelkõige tema 1970. aastate happening’idel ja tõstatavad küsimusi inimkonna absurdsuse kohta.

Homme on kunstinädalal galeriidepäev: stardib rattatuur, mis kulgeb läbi Pärnu olulisemate galeriide ja näitusasutuste. Osa saab nii selliste klassikute nagu Marju Mutsu, Jüri Arraku, Vello Vinna ja Leonhard Lapini kui ka kaasaegsemate autorite loomingust. Rattatuuri käigus avatakse Edward von Lõnguse ja Ruudu Rahumaru fotoseerianäitus TÜ Pärnu kolledžis, kus külastajaid tervitavad Stanley Kubricki düstoopilisest kultusfilmist “Kellavärgiga apelsin” inspireeritud riukalikud Teletupsud.

Head Uudised GoodNews