1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kultuuripeegel
  4. GALERII I Detsembri lõpus avati Houstonis Al Paldroki näitus „10 käsku“ ehk Kaasaegsed Ellujäämise Reeglid
GALERII I Detsembri lõpus avati Houstonis Al Paldroki näitus „10 käsku“ ehk Kaasaegsed Ellujäämise Reeglid

GALERII I Detsembri lõpus avati Houstonis Al Paldroki näitus „10 käsku“ ehk Kaasaegsed Ellujäämise Reeglid

Detsembri lõpus avati Easy Credits Galeriis Notsuohis, Main Streetil, Houston Texases Al Paldroki näitus “10 käsku”.

„Tänapäeva inimese probleemid on seotud suuresti sellega, et tegutsemisjuhised on 6000 aastat vanad ja nende “parim enne” on juba ammu möödas. Piibli eeskujul saadab käske kirjaoskamatutele mõeldud visualiseering. Igal juhul annab kunstnik kaasa 100% garantii, et õnne valem töötab, kui käske eranditult ja vastuvaidlematult järgida,“ selgitab Padrok.

Al Paldroki näitus kannab nime “10 käsku” ehk Kaasaegsed Ellujäämise Reeglid.

Näituse kuraatoriks on legendaarne Texase tegevuskunstnik ja Notsuoh kunstikompleksi omanik Jim Pirtle.

Foto: Non Grata

Jim Pirtle sündis 1960. aastal Houstonis, Texases. Keskkoolis valiti ta “Kõige mittekonformistlikumaks” õpilaseks.  Ta läks Baylori ülikooli Wacos, Texases ja sai bakalaureusekraadi ajaloos, kuid mis veelgi olulisem, ta oli NoZe Brotherhoodi liige.  Rühm oli põrandaalune  salaühing, mis paljastas satiirilise kirjutamise, ülikoolilinnaku sekkumiste ja etenduskunsti kaudu konservatiivsete baptistide silmakirjalikkuse.  Pärast kolledžit kolis Pirtle Austinisse, Texasesse ja sai töö Austini osariigi haigla psüühilise ravi osakonnas korrapidajana.  See oli kiirkursusõpe inimkäitumise äärmuste kohta.  Pärast kahte aastat lukustatud hullumeelsust, siibrite vahetamise, patsientide tülide lahutamise ja spontaansete raseduse katkemiste likvideerimist hüppas ta teise äärmusse, kolis tagasi Houstoni ja sai kümneks aastaks lasteaiaõpetajaks keset laste süütust ja lootust.

Foto: Non Grata

80-ndate keskel oli temast saamas kinnisideeline maalikunstnik ja ta leidis kohaliku kunstikogukonna.   Säästupoodide sõltlasena kandis ta seitse aastat ainult polüestrit, millest sai lõpuks tema lõuend.  Ta arendas välja ka oma kaubamärgi etenduskunsti persooni Stu Mulligani, mehe, kes sõi majoneesi ja chug-a-lugged kuuma kastet ning matkis lounge-muusikat lauldes vaimuhaigete käitumist.  Ta asutas koos Nestor Topchyga teatri- ja etendusruumi, millest sai alguse notsuoH – 1893. aastal ehitatud 15 000 ruutjalane hoone, millest sai monumentaalne sotsiaalne skulptuur Houstoni kesklinna Main Streetil. See meelitab ligi kogukonna äärmusi ja õpetab inimesi suhtlema ja olema see, mis iganes see inimene on.

Näitus on lahti jaanuari lõpuni 2024.

GALERII: NON GRATA

Head Uudised GoodNews