1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Glehni pargis restaureeriti kolm kunstimälestist
Glehni pargis restaureeriti kolm kunstimälestist

Glehni pargis restaureeriti kolm kunstimälestist

8. novembril lõppesid Glehni pargi skulptuuride restaureerimistööd.

Restaureeriti Nikolai von Glehni kavandatud Siegfriedi skulptuuri „Kalevipoeg“ säilinud tükid (1908), Nikolai von Glehni loheskulptuur „Krokodill“ (1908) ja skulptuur „Kalevipoeg“, mis on 1990. aastal loodud Mati Karmini koopia Nikolai von Glehni skulptuurist.

Nõmme linnaosavanema Grete Šillise sõnul on nõmmelastel üle mitme aastakümne võimalik restaureeritud kujul loheskulptuuri täies ilus näha. „Pärast restaureerimist on kõik skulptuurid heas seisukorras ning pakuvad pargikülastajatele koos lossi ja palmimajaga võimalust osa saada Nikolai von Glehni pärandist. Tulevikus kavatsetakse loheskulptuuri valgustuse muutmist nii, et valgusvihk oleks suunatud mõlema lohe peale,“ märkis linnaosavanem.

„Kõige huvitavamaks kujunesid tööd loheskulptuuriga „Krokodill“, kus üks lohepea oli otsast murdunud. Nikolai von Glehni algseks sooviks oli oma skulptuuridega kujutada muinasgermaani kangelast Siegfriedi, kes võitleb lohega. Välimuse järgi hakati lohet aga nimetama krokodilliks ja Siegfriedi Kalevipojaks. Üks põhjus, miks lohet krokodilliks nimetama hakati, võis olla see, et lohe teine pea mattus peagi lehtede, huumuse ja pinnase alla,“ rääkis kunstimälestiste peaspetsialist Eero Kangor.

„Praegu lõpetatud restaureerimistööde raames taastati ärakukkunud lohepea nina ja kaevati lohepea rohkem maa seest välja. Tööde käigus selgus üllatuslikult, et Nikolai von Glehn on kujutanud ühte lohepeadest väljumas maa-alusest koopast. Just selle avastuse tõttu võtsid tööd kauem aega, sest puujuured olid skulptuurile peale ja sisse kasvanud ning need tuli eemaldada,“ lisas ta.

Enne töödega alustamist olid skulptuurid määrdunud puudelt langenud ja kõdunema hakanud õietolmuga ja korstnatest levinud tahmaga. Restaureerimistöödeks ehitati skulptuuri „Kalevipoeg“ (1990) ümber tellingud ja osa töid teostati ka tõstukilt. Skulptuure pesti, graniitkivide vuugid puhastati ja täideti uuesti seguga. Kohtades, kus vesi võis skulptuuri sisse imbuda, praod hermetiseeriti. Väljapudenenud graniiditükkidest tekkinud augud täideti uute kividega. Tasandati graniitkividest tükkidega plaat skulptuuride jalgade ümber.

Restaureerimistöid teostas Restitutor kogumaksumusega 19 770 eurot.

Head Uudised GoodNews