1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Hanna-Liina Võsa debüteerib uues muusikalises monolavastuses
Hanna-Liina Võsa debüteerib uues muusikalises monolavastuses

Hanna-Liina Võsa debüteerib uues muusikalises monolavastuses

Täna algas piletimüük 10.-12. mail Kumus esietenduvale muusikalisele monolavastusele „Viimane monogaamlane“, mis on rahvusvaheliselt tunnustatud noorte muusikute Hanna-Liina Võsa ning Kristjan Randalu esimene ühisprojekt. Etenduse toob lavale uus loomeinimesi ühendav kooslus Kamber.

„Viimane monogaamlane“ on kirjanik Kristiina Ehini 2011. aastal ilmunud luule- ja proosateos, mille tekstid on monoetenduse aluseks. Muusika on kirjutatud soolohäälele, klaverile ja keelpillikvartetile.

Lavastuse ettevalmistuse võtmesõnadeks on koos tegemine. Just Ehini sõnamänguline kujundirohke tekst inspireeris laulajatari ja näitlejannat Hanna-Liina Võsa ning pianisti-heliloojat Kristjan Randalu, kelle jaoks on see esimene kogemus kirjutada muusikat teatrilavastusele. Nii kirjutasid muusika kahasse Võsa ja Randalu, libreto sündis Kristiina Ehini ja Hanna-Liina Võsa ühistöös. Lavastaja rolli jagasid Võsa ning Londonis tegutsev Liisa Smith. Lavakunstnik on Jaana Jüris, kostüümid on loonud Liisi Eesmaa, foto-ja videokunstnikuna annab panuse Gabriela Liivamägi. Ettekandes osalevad noortest muusikutest koosnev keelpillikvartett Prezioso ja Kristjan Randalu klaveril. Ainsa näitlejana on laval Hanna-Liina Võsa.

„Minu tegelased otsivad kaasaegses võimalusterohkes maailmas kahte väga vanamoodsat asja: tõelist armastust ja tõde. Mõned neist saavad haledalt peksa, aga otsivad ikka edasi. Teised leiavad oma aarde ja seisavad siis silmitsi küsimusega, kuidas seda hoida. Kolmandad avastavad endas kummalisi mustreid ja kirgi, millele järele anda või siis sõda kuulutada,“ võtab Kristiina Ehin kokku „Viimase monogaamlase“ idee. Lavastuse “Viimane monogaamlane” keskmes on noor naine, kelle kirevad ja keerulised armastuseotsingud viivad ta lõpuks ainsa võimaliku tõeni – abieluni iseendaga. „Lugedes Kristiina luule-ja proosakogumikku tekkis minus suur soov selle naise lugu raamatust välja lavale tuua ja läbi muusika edasi jutustada,“ lisab Hanna-Liina.

Monolavastus „Viimane monogaamlane“ on erinevate kunstivaldkondade noorema põlvkonna esindajaid ühendava Kambri esimene uudisloomingut esitlev ettevõtmine. 2012. aastal loodud ühenduse kunstilisteks juhtideks on dirigent Risto Joost ning Hanna-Liina Võsa. Kambri kunstilise meeskonna põhieesmärk on Eesti autorite uue loomingu tellimine ja ettekandmine.

Head Uudised GoodNews