1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Heidy Purga: ka meie naabrid näevad, et kultuuri ei ole ainult kulu
Heidy Purga: ka meie naabrid näevad, et kultuuri ei ole ainult kulu

Heidy Purga: ka meie naabrid näevad, et kultuuri ei ole ainult kulu

Eile, Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 avapidustuste eel pidas kultuuriminister Heidy Purga koos Baltimaade, Soome ja Ukraina kolleegidega mitmeid kohtumisi, et arutada riikidevahelist kultuurikoostööd ning vahetada kogemusi.

Foto: Heikki Leis

Hommikusel kohtumisel Läti kultuuriminister Agnese Loginaga, Leedu kultuuriminister Simonas Kairyse ja Soome teadus- ja kultuuriminister Sari Multalaga vahetati enda riikide kultuuripoliitilisi plaane käesolevaks aastaks ning vahetati kogemusi loomemajanduse ning jätkusuutliku kultuuri teemal.

Foto: Heikki Leis

„Meie regioonis on kõigil sarnased mured nagu Eestis – kuidas pingelises eelarveolukorras hoida kultuurivaldkonda elujõulisena, leida tasakaal uute kultuuritemplite ehitamisel ja vanade hoonete renoveerimisel ning tagada, et lastel ja noortel oleks võimalus kultuurist osa saada. Ka meie naabrid näevad, et kultuuri ei ole ainult kulu, vaid annab võimaluse majanduse elavdamiseks erinevatel tasanditel. Samuti valutavad nad südant selle pärast, kuidas Ukrainat aidata nende võiduni agressiooni vastu. Mul on hea meel, et Euroopa kultuuripealinn Tartu pidustused andsid suurepärase võimaluse erilises õhkkonnas koostööd arendada,“ ütles kultuuriminister Heidy Purga.

Ka meie naabrid näevad, et kultuuri ei ole ainult kulu, vaid annab võimaluse majanduse elavdamiseks erinevatel tasanditel.

Foto: Heikki Leis

„Kunst ja kultuur mõjutavad tugevalt sotsiaalset arengut ning kultuur mängib äärmiselt olulist rolli kodanike heaolus, vastupidavuses ja kuuluvustundes. Nii Põhja- kui ka Balti riikides mõjutab kultuurisektor kogu ühiskonda, suurendades loovust, jätkusuutlikust ja sektoriülest innovatsiooni,“ ütles Soome teadus- ja kultuuriminister Sari Multala.

Kunst ja kultuur mõjutavad tugevalt sotsiaalset arengut ning kultuur mängib äärmiselt olulist rolli kodanike heaolus, vastupidavuses ja kuuluvustundes.

Pärast lõunat jätkusid ministrite kohtumised, nendega liitus Ukraina informatsiooni- ja kultuuriministeeriumi Euroopa integratsiooni asekantsler Taras Shevchenko ja Ukraina suursaadik Eestis Maksym Kononenko ning Vivian Loonela ja Elis Paemurd Euroopa Komisjoni Eesti esindusest. Kohtumisel keskenduti Ukraina teekonnale Euroopa Liitu.

„Õnnitlused Tartule ja kogu Lõuna-Eestile Euroopa kultuuripealinna tiitli puhul. Soovime, et see aasta ja meie avapäevade arutelud saaksid platvormiks Euroopa kultuuri ja väärtuste levitamisel, kus ka Ukrainal on aina nähtavam ja tugevam roll. On oluline koos seista silmitsi väljakutsetega nagu Euroopa ühiskondade vastupanuvõime desinformatsioonile ja propagandale, kultuuripärandi ja kultuuriväärtuste kaitse kriisiaegadel ning kultuurisektori horisontaalse mõju tugevdamine,“ ütles Leedu kultuuriminister Simonas Kairys.

„Õnnitlused Tartule 2024. aasta Euroopa kultuuripealinna tiitli puhul! Lätit inspireerib Tartu viis mõtestada ellujäämise kunste läbi kultuuri- ja loodusliku pärandi ning teadmiste ja traditsioonide rõhutamise. Soovin, et see aasta Tartus ja Eestis oleks täis eredaid ja unustamatuid kultuurisündmusi ja seiklusi! Tartu on annab Lätile indu, valmistudes 2027. aasta Euroopa kultuuripealinna sündmusteks Liepājas,“ ütles Läti kultuuriminister Agnese Logina.

Head Uudised GoodNews