1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. HIIU FOLK! Hiiumaal liigub aeg teisiti
HIIU FOLK! Hiiumaal liigub aeg teisiti

HIIU FOLK! Hiiumaal liigub aeg teisiti

Hiiu Folk
Foto: Hiiu Folk

Hiiu Folgi teine päev annab külastajatele võimaluse osaleda folgi kõige kaugeima külalise, Gulmira Ablitzi töötoas ning Kassari Rahavamajas, Kassari kiigeplatsil ja Kassari kabelis toimuvatel kontserditel ja Tiit Leito loodusõhtutel.

Hiiu Folgi teine päev algas mitmesuguste õpitubadega. Päeva esimeses pooles toimusid Hiiu kandle ning Norra tantsu õpitoad. Kell 14 algab folgi kõige kaugeima külalise, Gulmira Ablitzi õpitoaga, mis toimub kell 14 Käina Huvi- ja kultuurikeskuses. Kauge esineja kontserti saab kuulda samas kohas laupäeval kell 14.

Peale töötuba võtab folk suuna Kassari Rahvamajja, kus esineb Trio Soon/Piho/Lepasson. Alates kella neljast läheb folgimelu lahti Kassari kiigeplatsil, kus esineb Nedeja Leedust ning juba kell 17 saab näha Soome duot Suvi Oskala ja Emilia Lajunen. Samal ajal Soome duoga saab nautida Harfihaldjate – Kaisa Nõgese ja Triin Hiio kontserti Kassari kabelis. Õhtupoolikul astuvad üles Mari Kalkun ja Upa-Upa Ubinakõnõ, Kihnu poisid ja Abraham’s Cafe.

Mari Kalkunit koos Tuulikki Bartosiki ja Ramo Tederiga sai põgusalt näha ka neljapäeval toimunud Hiiu Folgi avamisel, kuid täispika kontsertkavaga saab neid kuulda täna kell 18.30. Muuseas nende kava “Upa-upa ubinakõnõ” oli algselt mõeldud küll lastele, kuid koheselt pälvis see ka kiire poolehoiu täiskasvanutelt. “See on võimalus avastada väga vana Eesti keelt läbi muusika,” on kava Kalkuni sõnul väga hea võru keele edasiandja. Võrukeelseid laule esitavad muusikud leidsid Hiiumaale sõites ka mitmeid ühiseid jooni Võrumaa ja Hiiumaa vahel. “Kuigi Hiiumaal on meri, Võrumaal mets ning need on väga erinevad paigad, on neil siiski palju ühist. Tahame inimesi ärgitada mõtlema, et ei ole alati kiire – aega on kõige jaoks!”, sõnab Bartosik.

Veel on vabu kohti ka loodusõhtutele, mida viib läbi Tiit Leito Orjaku linnutornis. Loodusõhtud toimuvad täna kell 16.00 ning 18.00 ja homme 15.00 ja 17.00. Kuid see pole veel kõik, sest Tiit Leito ootab lisaks loodusõhtutele Orjaku linnutorni huvilisi peaaegu terve reede ja laupäeva ehk täpsemalt 11.00-19.00. Seega saavad kõik loodushuvilised uudistada kornmoranide kolooniat, merikotkaid ning mereteemalist fotonäitust ja kuulda selle kõige juurde teadmisi oma ala spetsialistilt!

Hiiu Folk ootab osa saama ka pere pisemaid, sest just neile on loodud lastepesad, kus saab koos rahvamuusiku ja rahvaluuleuurija Helen Kõmmuse ning Hans Mihkel Varesega mängida laulu- ja ringmänge ning lisaks veel meisterdada ja punuda. Ühtlasi on lastel võimalik lastepesadest saada endale etno-teemaline näomaaling. Laulumängud ja ringmängud toimuvad nii reedel kui ka laupäeval 17.00 -18.00 ja 19.00-20.00.

Põnevate maitsete eest hoolitsevad toitlustajad nii Hiiumaalt kui ka mandrilt. Keskkonnaameti telgis pakutakse võimalust osa võtta põnevatest ja harivatest keskkonnateemalistest mängudest ning kohal on ka keskkonnahariduse buss. Samuti on avatud laat, kust saab endale meelepärast mälestuseks toredast folgisuvest koju kaasa osta.

Head Uudised GoodNews