1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Homme selguvad aasta parimad turismiteod
Homme selguvad aasta parimad turismiteod

Homme selguvad aasta parimad turismiteod

Homme  toimub Viljandis üle-eestiline turismikonverents PÄRI, mis toob Ugala teatrisse 300 ettevõtjat, sihtkohtade arendajat ja turismiorganisatsioonide esindajat. Konverentsi teemaks on, kuidas kasutada Eesti turismi hüvanguks pärimust ning selguvad ka aasta parimad turismiteod.

Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse (EIS) turismijuhi Anneli Lepa sõnul inspireerib PÄRI-nimeline konverents sadu Viljandisse kogunevaid turismiarendajaid tõlkima ajale vastu pidanud pärimusi nüüdisaegsesse turismikeelde nii, et ka homsed külastajad neist aru saaksid. „Konverentsi esinejad süstivad julgust rakendada Eesti külastajatele elamusi pakkudes kõike, mis ehe ja päriselt meie – olgu selleks siis kohad, arhitektuur, toit või legendid,“ sõnas Lepp.

Konverentsi esinejad süstivad julgust rakendada Eesti külastajatele elamusi pakkudes kõike, mis ehe ja päriselt meie – olgu selleks siis kohad, arhitektuur, toit või legendid.

Idee korraldada tänavune turismikonverents PÄRI-nimelisena ja just Viljandis, pärineb Viljandi linnapealt Johan-Kristjan Konovalovilt, kes ettepaneku tegemise ajal juhtis veel Kesk-Eesti turismiarendusorganisatsiooni. „Mul on hea meel iga konverentsi üle, mis Viljandis toimub, neid võiks siin palju rohkem olla. Samuti on loomulik, et pärandi rolli käsitlev konverents toimub just Viljandis, sest kultuuripärandiga tegelemine on Viljandis olulisel kohal. Leian, et võiksime seda tugevust just turismivaldkonnas rohkem ära kasutada,“ ütles Konovalov.

Foto: Freepik

Üle-eestiline turismikonverents on seekord kolmepäevane ettevõtmine. Juba täna õhtul avavad viljandlased oma kodude uksed, et pakkuda konverentsile tulijatele kohalikke sügismaitseid. Konverentsijärgsel päeval toimuvad Kesk-Eesti turismiarendusorganisatsiooni eestvedamisel tutvumistuurid, mis viivad huvilised Viljandi linna ja Mulgimaale.

Juba täna õhtul avavad viljandlased oma kodude uksed, et pakkuda konverentsile tulijatele kohalikke sügismaitseid.

Konverentsipäeval tulevad oma lugudega publiku ette rahvusvahelised tipud erinevatelt elualadelt. Teiste seas astuvad üles Suurbritannia päritolu fotokunstnik Jimmy Nelson, kelle kireks on jäädvustada kadumisohus väikekultuure. Rootsi kestliku gastronoomia edendaja Fia Gulliksson julgustab kuulajaid juhinduma toitlustuses senisest veelgi enam ringmajanduse põhimõtetest.

Foto: Freepik

Telesaatejuht Marko Reikop heidab kiirpilgu UNESCO kultuuripärandi objektidele, mida ta on külastanud rohkem kui sada.

Paneelis “Reisisihtkoha valiku tagamaad: kuidas arendada ehedaid elamusi?” astuvad üles:

  • Reisisaadete tegijad Tiit Pruuli, August Tillo ja Ivo Tšetõrkin, kes avaldavad, mis teeb nende meelest sihtkoha eriliseks ning millest lähtuvalt nad reisisihte üldse valivad.
  • Loovagentuuri Optimist Creative juht Magnus Lužkov kõneleb turismiturundusest ettevõtja vaatenurga põhjal ja arutleb, et mida teha siis, kui on rasked ajad.

Konverentsi ettekannete osa lõpetavad viljandlaste sütitavad kogemuslood. Ugala lavale astuvad Viljandi Folgi arenduspealik ja Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia kultuurikorralduse nooremlektor Anu Rannu ning TÜ Viljandi kultuuriakadeemia õppedirektor Kadri Steinbach, kelle ettekande keskmes on 30-aastane ühine kultuuriteekond Viljandis. Samuti astub konverentsipubliku ette menukohvik Fellini asutaja Merit Berzin, kes toob kuulajateni kohviku loomisloo ja väikelinna toitlustusäri valukohad.

Konverentsipäeva lõpetab konkursi Turismitegu 2024 võitjate tunnustamine. Kevadel alanud konkursiga kutsus EIS ettevõtteid, erialaliite ja sihtkohti vaatama tagasi eelmisele aastale ja esitama konkursile oma silmapaistvaid turismitegusid.

Konverentsipäeva lõpetab konkursi Turismitegu 2024 võitjate tunnustamine.

Osaleda sai kahes kategoorias: aasta turundustegu ja aasta turismitoode. Kokku kandideeris rekordiliselt ligi 40 projekti, mille seast valis žürii välja neli finalisti. Finalistid esitlevad konverentsil oma saavutusi ning esitluste põhjal valib publik võitjad.

Turismikonverentsi korraldatakse kestlikkuse põhimõtteid silmas pidades. Üritusest valmib jätkusuutlikkuse raport, mis lisaks mõõdetud CO2 jalajäljele toob välja teisigi fakte ürituse keskkonnamõjude kohta ning annab ühtlasi ka soovitusi, mida korralduses edaspidi teisiti teha, et sündmuse tekitatav jalajälg oleks võimalikult minimaalne.

Turismikonverents on iga-aastane üritus, mis toimub Eesti eri piirkondades. Mullu oli turismikonverentsi võõrustajaks Saaremaa.

Head Uudised GoodNews