1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Hussar: Eesti rahvas oskab oma ajalugu hoida!
Hussar: Eesti rahvas oskab oma ajalugu hoida!

Hussar: Eesti rahvas oskab oma ajalugu hoida!

Riigikogu esimees Lauri Hussar sõnas sinimustvalge lipu 140. aastapäeva pidulikul lipuheiskamisel Toompeal, et Eesti rahvas oskab oma ajalugu hoida ja hinnata ning on valmis üheskoos oma vabaduse eest võitlema. Hussar tõi välja, et Eesti lipu lugu on unikaalne – oleme üks väheseid riike, mille esimene ning sedavõrd pika ajalooga lipp on tänaseni säilinud.

Hussar tõi välja, et Eesti lipu lugu on unikaalne – oleme üks väheseid riike, mille esimene ning sedavõrd pika ajalooga lipp on tänaseni säilinud.

„Niikaua, kuni suudame rahvana säilitada oma reliikviat, niikaua käib Kalevite kange rahva käsi hästi,” sõnas Riigikogu esimees.

Foto: Erik Peinar / Riigikogu Kantselei

„Oleme rahvana elanud üle nii mõndagi ja vabadus pole olnud kerge tulema. Et olla vaba, peab aga olema julgust selle eest võidelda ja meil seda julgust juba on. Teeme ühiselt, vaba rahvana, koos kõik selleks, et vabadus ei muutuks meie jaoks enam kunagi unistuseks ja jääks pärandiks meie lastele ja lastelastele pikkadeks aastateks,” lausus Hussar.

Oleme rahvana elanud üle nii mõndagi ja vabadus pole olnud kerge tulema. Et olla vaba, peab aga olema julgust selle eest võidelda ja meil seda julgust juba on.

Riigilipu heiskamise tseremoonial ütles õnnistussõnad Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma. Tervituskõnega esines Eesti Lipu Seltsi esimees Jüri Trei.

Foto: Erik Peinar / Riigikogu Kantselei

Lipu heiskamist assisteerisid muuhulgas Uku Aaron Laagri Kooli ja Aivi Jürgenson Eesti Rahva Muuseumi esindajatena, keda Riigikogu ja Eesti Lipu Selts tänasid piduliku kandelipu kinkimisega. Hommikusel tseremoonial osales ka Eesti Vabariigi esimese presidendi Konstantin Pätsi perekonna esindajad, kellele anti üle Pika Hermanni tornis tänavu 23. veebruaril lehvinud sinimustvalge lipp. 23. veebruaril 2024 oli Konstantin Pätsi 150. sünniaastapäev.

Pika Hermanni tornis lehvinud Eesti lippe kingitakse Riigikogu juhatuse otsusel eriti märkimisväärsete sündmuste puhul ja väljapaistvate teenete eest. Selle au osaliseks on läbi aastate saanud näiteks meie olümpiavõitjad, väliseesti organisatsioonid eestluse hoidmise eest, Eesti Lipu Selts ja aasta küla aunimetusega pärjatud külad.

Pika Hermanni tornis lehvinud Eesti lippe kingitakse Riigikogu juhatuse otsusel eriti märkimisväärsete sündmuste puhul ja väljapaistvate teenete eest.

Kuberneri aeda olid 4. juuni hommikul üles rivistatud vahipataljoni, kaitseliidu, naiskodukaitse, noorkotkaste, kodutütarde, skautide, gaidide, koolide ning akadeemiliste ja isamaaliste ühenduste liputoimkonnad. Mängis Tallinna Politseiorkester ja laulsid Eesti Naislaulu Seltsi ning koolide koorid.

Foto: Erik Peinar / Riigikogu Kantselei
  • Eesti lipu päeva tähistatakse Eesti Üliõpilaste Seltsi sinimustvalge lipu õnnistamise aastapäeval.
  • Esimene sinimustvalge lipp valmis 1884. aasta kevadel ning õnnistati ja pühitseti 4. juunil Otepää kiriklas.
  • Tänavu möödub sinimustvalge lipu pühitsemisest 140 aastat.
Head Uudised GoodNews