1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Ilmus uus raamat „Ükski inimene ei ole saar. Kolm esseed Gulagi arhipelaagist”
Ilmus uus raamat „Ükski inimene ei ole saar. Kolm esseed Gulagi arhipelaagist”

Ilmus uus raamat „Ükski inimene ei ole saar. Kolm esseed Gulagi arhipelaagist”

Äsja ilmus kirjanik Imbi Paju, Eesti pikaajalise endise peaministri Mart Laare ja poliitiku, diplomaadi ning Riigikogu liikme Eerik-Niiles Krossi raamat „Ükski inimene ei ole saar. Kolm esseed Gulagi arhipelaagist”.

Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Inimkond vajab sügavat mõtet

Raamat „Ükski inimene ei ole saar. Kolm esseed Gulagi arhipelaagist“ laenab pealkirjaks inglise klassiku John Donne’i mõtte, mis resoneerib Nobeli kirjanduspreemia laureaadi Aleksandr Solženitsõni „Gulagi arhipelaagi“ üldinimliku sõnumiga. Isegi vangilaager ei lahuta inimest inimkonnast. Iga inimene on väärtus, iga inimese vägivaldne surm, tema loomingu hävitamine on kaotus kogu inimkonnale. Ukraina kannatused meenutavad seda meile praegu iga päev.

Isegi vangilaager ei lahuta inimest inimkonnast. Iga inimene on väärtus, iga inimese vägivaldne surm, tema loomingu hävitamine on kaotus kogu inimkonnale.

Imbi Paju. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

1945. aastal kohtus Aleksandr Solženitsõn Lubjanka vanglas Eesti õigusteadlase ja Otto Tiefi valitsuse haridusministri Arnold Susiga. Susi oli esimene haritud eurooplane, keda Solženitsõn lähemalt tundma õppis ja kellest sai kirjaniku vaimne aken Euroopasse. „Gulagi arhipelaag“ valmis põhiosas 1967.–1968. aastal Eestis ja eestlaste abiga. Teos raputas 1974. aastal Läänes ilmudes kogu maailma.

Imbi Paju, Mart Laare ja Eerik-Niiles Krossi kolm esseed kutsuvad nii kaasa mõtlema kui ka vastu vaidlema, aga ennekõike mõtestama. Inimkond vajab sügavat mõtet.

Head Uudised GoodNews