1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Inimesed kasutavad üha enam rahvastikuregistri iseteenindusportaali
Inimesed kasutavad üha enam rahvastikuregistri iseteenindusportaali

Inimesed kasutavad üha enam rahvastikuregistri iseteenindusportaali

2023. aasta esimesel poolaastal esitati rahvastikuregistrile 43 368 e-avaldust, nendest enim elukoha registreerimiseks – 32 996. Rahvastikuregistri iseteenindusportaalis rahvastikuregister.ee esitatud avalduste osakaal esitatud avaldustest oli elukohateadetest 71%, sünni registreerimise avaldustest 82%, abielu registreerimise avaldustest 66% ja ruumi omaniku avaldustest isikute elukoha aadresside lõpetamiseks 79%.

Foto: Freepik

Rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungase sõnul on inimesed rahvastikuregister.ee omaks võtnud ja pigem oodatakse järgmiste võimaluste lisandumist. „E-avalduse esitamise võimalus annab mugavuse suhelda riigiga asukohast, kellaajast või nädalapäevast sõltumata. Lisaks saab iseteenindusportaalis nii mõnegi vastuse kiiremini kätte kui kohalikku omavalitsusse kohale minnes. Näiteks ütleb süsteem automaatselt, ilma ametniku juurde minemata, kas vastsündinule valitud nimi on sobilik, laseb teha nimestatistikat ja surmafakti päringuid. Et süsteem toimiks, peavad meil aga olema õiged andmed. Riik tagab enda poolt esitatavate andmete õigsuse, inimestel palume aga aeg-ajalt üle vaadata ja vajadusel värskendada oma kontaktandmeid. See on oluline, et vajalikud teavitused ja märguanded ikka kohale jõuaksid. Erilist tähelepanu tasub pöörata korrektse e-posti aadressi olemasolule,“ selgitas Pungas.

Foto: Freepik

Pungas nentis ka, et rahvastikuregistri e-lahendused vähendavad järgmisest aastast oluliselt sünni ja elukoha registreerimisele ning perekonnaseisutõendite ja rahvastikuregistri väljavõtete väljastamisele kuluvat aega. „Kui seni menetles kõiki avaldusi kohaliku omavalitsuse ametnik, siis nüüd tehakse andmete korrektsuse puhul otsused automaatselt ja toiming saab tehtud ning dokumendid kätte saadud vahetult avalduse esitamise järel. Kokkuvõttes saame öelda, et e-rahvastikuregister on hea näide e-riigi ladusast toimimisest, mis lihtsustab asjaajamist nii inimese kui ka riigi ja kohaliku omavalitsuse vaates.“

Rahvastikuregistri iseteenindusportaalis rahvastikuregister.ee on võimalik kontrollida ja muuta rahvastikuregistris olevaid kontakte (e-post, telefon, lisa-aadress) ning ütluspõhiseid andmeid (rahvus, emakeel ja haridustase). Ka seda võimalust kasutatakse aktiivselt – kontakte ja ütluspõhiseid andmeid muudeti portaali abil esimesel poolaastal ca 76 tuhat korda. Lisaks saab iseteenindusportaalist tellida ka perekonnasündmuste tõendeid ja andmete väljavõtteid.

  • Rahvastikuregistrit haldab ja arendab vastutava töötlejana Siseministeerium. Alates 2020. aasta sügisest on rahvastikuregistril iseteenindusportaal rahvastikuregister.ee.
Head Uudised GoodNews