1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Installatsioon kujutab, missugune nägi välja Harju tänav enne märtsipommitamist
Installatsioon kujutab, missugune nägi välja Harju tänav enne märtsipommitamist

Installatsioon kujutab, missugune nägi välja Harju tänav enne märtsipommitamist

Tänavu möödub 80 aastat Tallinna märtsipommitamisest, mille tagajärjel hävis peaaegu kolmandik linnast. Tallinna Kesklinna Valitsus märgib aastapäeva 9. märtsil kell 17 Harju tänava ja Vabaduse väljaku ristumiskohal, kus avatakse installatsioon, mis kujutab Harju tänava algust pommitamisele eelnenud ajast. Kujutis jääb tänavanurgale märtsi lõpuni.

„Märtsipommitamise aastapäeval vaatame tagasi sellele õuduste ööle, mida Tallinna inimesed 80 aastat tagasi kogesid. Kui meil on silme ees ka see, mis oli enne suurt hävingut, annab see tehtule veelgi suurema ja valusama mõõtme. Ja ei lase unustada,“ sõnas kesklinna vanem Monika Haukanõmm.

Mälestusüritusel saavad sõna Tallinna linnamuuseumi vanemkuraator Toomas Abiline ja kesklinna vanema asetäitja Nikita Groznov. Muusikaliste vahepaladega esineb Neeme Ots trompetil.

1944. aasta märtsis pommitas Nõukogude õhuvägi Tallinna ja teisi Eesti linnu. Tallinnale korraldati 9. märtsi õhtul ja sellele järgneval ööl kaks pommirünnakut, mille käigus hävis kokku 1549 hoonet ja 3350 maja sai kahjustada. Harju tänava Toompea-poolselt küljelt kadunud hoonestus oli selle õuduste öö üks silmatorkavamaid jälgi.

Märtsipommitamise tagajärjel jäid umbes 20 000 Eesti pealinna elanikku ilma oma kodust, hukkus 554 Eesti kodanikku, 50 saksa sõdurit ja 121 sõjavangi.

Head Uudised GoodNews