Täna tähistatakse Eesti Vabaõhumuuseumis Eesti leiva päeva juba 15. korda. Sel aastal keskendub üritus erinevate kultuuride leiva- ja toidutraditsioonidele.
Ürituse korraldaja Kerti Sönmez selgitab, et traditsiooniline leivapäeva üritus on sellel aastal kantud kultuuririkkuse aasta vaimust. “Eesti kööki on mõjutanud kohalikud olud ja ajalugu, aga kindlasti ka kultuurikontaktid ja suhted lähemate ja kaugemate naabritega. Selle aasta üritusel uurime, kuidas on eesti kööki kuuluvad toidud meie lauale jõudnud,” ütleb Sönmez.
Nagu traditsiooniks on saanud, saab vabaõhumuuseumi erinevates taludes tutvuda leiva valmimise protsessiga viljapeksust leiva küpsetamiseni. Köstriaseme talus saab näha rukkipeksu ja tuulamist, Sassi-Jaani talu hoovis on võimalik proovida käsikivil rukkiterade jahvatamist ja Härjapea talus saab osa leivateost.
Nagu traditsiooniks on saanud, saab vabaõhumuuseumi erinevates taludes tutvuda leiva valmimise protsessiga viljapeksust leiva küpsetamiseni.
- Üritusel leidub nii lõbusaid, kui harivaid tegevusi kõikidele külastajatele.
- Kavas on parima koduleiva valimine, rahvamuusika etteasted, nukuteater, käsitöö ja meisterdamine.
- Lisaks toimub traditsiooniline sügislaat, kus pakutakse rahvuslikku toidukaupa ja käsitööd, aga ka sügisande, taimi, seemneid ja muud.
- Taludes saab osa rikkalikust kultuuriprogrammist ning osaleda tegevustes kell 11-16, laat kestab kell 10-16.