1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. KADUNUD KUNSTITÖÖD I Samsung käivitas projekti kadunud kunstitööde leidmiseks
KADUNUD KUNSTITÖÖD I Samsung käivitas projekti kadunud kunstitööde leidmiseks

KADUNUD KUNSTITÖÖD I Samsung käivitas projekti kadunud kunstitööde leidmiseks

Samsung pani kokku digitaalse kollektsiooni 12st kadunud kunstitööst maailma tuntuimatelt kunstnikelt nagu Van Gogh, Monet ja teised. Kadunud meistriteostest esmakordselt kokku pandud galeriiga kutsutakse kõiki jagama vihjeid, et teosed ka päriselt üles leida.

Maailma kõige ikoonilisematest ja intrigeerivamatest kadunud kunstiteostest kokku pandud digitaalne kollektsioon koosneb teostest, mida pole füüsiliselt enam kuskil näha ja kardetakse, et need on igaveseks kaotsi läinud. Digitaalse galerii abil saavad neid aga kõik veel nautida ning püsib lootus, et ehk laekub ka mõni vihje, et teosed lõpuks üles leida.

Teoste hulka kuulub näiteks Paul Cézanne’i „Auvers-sur-Oise vaade“, mis kadus, kui murdvargad kasutasid 1999. aasta uusaastaõhtu pidustusi, et varastada maal lausa filmilikult – kõrvaloleva hoone tellingutel ronimine, katuseakna purustamine, nööriredeli alla laskumine ja enda teekonna varjamine suitsupommiga. Samuti on näha Barbora Kysilkova teos “Chloe & Emma”, mis varastati Norra muuseumist päise päeva ajal. Vargad tõmbasid lõuendi kätte saamiseks pildiraamist välja üle 200 naela ning jätsid raami seinale rippuma laitmatus olekus.

„Kogu Euroopas on pandeemia avaldanud märkimisväärset mõju ka kunstile ja kultuurile. Igal aastal varastatakse miljonite eurode väärtuses kunsti, kuid ainuüksi viiruse põhjustatud piirangute ajal on varastatud vähemalt kuus teost, sealhulgas Van Goghi “Kevadine aed”,“ märkis Samsung Baltikumi kommunikatsioonijuht Liga Bite. „Tahamegi selle projektiga mõned tööd taas inimeste ette tuua ning kasutada tehnoloogia ja inimeste ühendatud jõudu, et abistada teoste otsimist.“

Kõik 12 teost on tasuta saadaval Samsung Frame teleriisori kasutajatele, et nad saaksid need maalidena oma seinala kuvada. Kõiki kunstihuvilised ja amatöördetektiivid on kutsutud jagama oma teooriaid või vihjeid, kust töid leida võiks. Sotsiaalmeedias oodatakse vihjeid viitega #MissingMasterpieces.

Digitaalne näitus on kureeritud koostöös hinnatud kunstikuritegude eksperdi ja ARCA (The Association for Research for Crimes Against Art) asutaja dr Noah Charney’ga. „Nagu kõikide teiste kuritegude puhul algab iga juurdlus vihjete ja tõendite kogumisega. Ja vihjeid võib leida palju ka digitaalselt. Alates vastuolulistest meediakajastustest kuni spekulatsioonideni Redditi voogudes – vihjed on olemas, kuid teabe maht võib olla tohutu,“ selgitas Charney. „Siin saavad aidata tehnoloogia ja sotsiaalmeedia, tuues inimesi otsingu abistamiseks kokku. Pole sugugi ennekuulmatu, et võrku postitatud ohutu vihje mõnes foorumis võib aidata reaalselt mõne teose ka leida.“

Kadunud meistriteoste näitus on avatud kolm kuud (12. november – 10. veebruar 2021). Lisateabe saamiseks külastage Samsung Frame teleri Art Store’i veebisaiti.

Samsung Frame teler on ainulaadse raamilaadse kujundusega, mis võimaldab sel sulanduda seinaga, kui seda ei kasutata. Väljalülitamisel lülitub sisse Art Mode, mis kuvab ekraanile pilte või kunstitoeseid muutes teleri justkui maaliks seinal.

Rohkem infot projekti kohta leiab siit.

Head Uudised GoodNews