1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kammerorkester musitseerib Soome talentidega
Kammerorkester musitseerib Soome talentidega

Kammerorkester musitseerib Soome talentidega

Selle aasta viimase ja uue aasta esimese Tallinna Kammerorkestri kontserdi kodusaalis annab orkester armastatud ja tunnustatud Soome muusikutega: 15. detsembril on sarjas „Talendid kodus“ dirigent Juha Kangas ja 12. jaanuaril sarjas „Tippsolistid“ viiulisolist ja dirigent Janne Nisonen.

Tallinna Kammerorkestri ees soleerib Mustpeade majas 15. detsembril kell 19 algaval kontserdil viiuldaja Robert Traksmann, kes õpib praegu Berliini Hanns Eisleri muusikakõrgkoolis Kolja Blacheri klassis. Orkestrit juhatab orkestri esimene külalisdirigent Juha Kangas. Kavas on Pēteris Vasksi „Musica serena“, Wolfgang Amadeus Mozarti viiulikontsert nr 4 D-duur, Gustav Holsti „Püha Pauli süit“, Leó Weineri „Divertisment nr 1“ ja Pehr-Henrik Nordgreni „Mälestuspildikesi maaelust“.

12. jaanuari kontserdil on orkestri dirigent ja viiulisolist Janne Nisonen. Kõlavad Carl Philipp Emanuel Bachi „Sinfonia Nr 5 B-moll“, Johann Sebastian Bachi viiulikontsert E-duur, Sebastian Fagerlundi „Strings to the Bone“ ja Béla Bartóki „Divertisment“.

JUHA KANGAS on dirigeerinud Tallinna Kammerorkestrit pea selle loomisest peale. Tal on väga tähtis roll orkestri kujunemisel selliseks, nagu orkester praegu on. Juhaga on igal hooajal antud kontserte Eestis, samuti piiri taga. Juha Kangas on tõeline estofiil, kel on väga põhjalikud teadmised Eesti ajaloost ja kultuurist ning ta räägib väga head eesti keelt.

Juha Kangas on sündinud Kesk-Põhjamaal Kaustises, piirkonnas, mis on tuntud tugevate rändmuusikute traditsioonide poolest. Kohaliku organisti pojana otsustas ta 13-aastasena hakata õppima viiulit ja sellest ajast peale pole tema elus olnud ühtki päeva ilma muusikata. Hiljem õppis Juha Kangas Helsingis Sibeliuse Akadeemias Rautavaara, Heinineni ja Sallineni juhendamisel, kuid tema mentoriks sai legendaarne viiuliprofessor Onni Suhonen. 1966–1971 mängis Kangas vioolat Helsingi Filharmoonia orkestris, kui äkki tegi kannapöörde. Ta asus viiuliõpetajana tööle Kesk-Põhjamaa konservatooriumis Kokkolas, 36 000 elanikuga väikeses linnakeses, 50 kilomeetri kaugusel oma sünnipaigast. 1972. aastal asutas Juha Kangas kammerorkestri, mille liikmed, 10–11-aastased mängijad, olid kõik Kokkola konservatooriumi õpilased. Aastate jooksul kasvas see orkester üliõpilasorkestriks ja seejärel poolprofessionaalseks orkestriks, kuni aastal 1989 sai sellest professionaalne Kesk-Põhjamaa Kammerorkester. 1993. aastal omistati orkestrile Põhjamaade Nõukogu Muusikaauhind, mis on kõige hinnatum muusikaauhind Põhjamaades. Tegelikult ei soovinudki Juha Kangas saada dirigendiks. Ennast nimetab ta alati “muusikuid teenivaks muusikuks”. ”Mul ei ole dirigeerimise kohta mingit filosoofiat. Ma lihtsalt püüan anda endast parima.”

JANNE NISONEN on oma põlvkonna kõige mitmekülgsemaid muusikuid: dirigent, kontsertmeister, viiulisolist ja kammermuusik. Ta alustas nelja-aastaselt viiuliõpinguid koduses Kokkolas, õppis edasi Sibeliuse Akadeemias Helsingis ja Stockholmis Edsbergi Kammermuusika Instituudis ning dirigeerimist Sibeliuse Akadeemias Hannu Lintu ja Atso Almila juhendamisel. Ta on juhatanud Soome Raadio Sümfooniaorkestrit, Helsingi Filharmoonia Orkestrit, Deutsche Kammerphilharmonied, Avanti! Kammerorkestrit ja Ida-Põhjamaa Kammerorkestrit. 2016. aastast on ta Pori Sinfonietta peadirigent.

2007. aastast on ta Tapiola Sinfonietta kunstiline juht. Ta on palju salvestanud ja olnud külalisesinejaks maailma festivalidel. 2008. aastal asutas ta sõpradega Jousia kellpilliansambli, mis on kriitikuile ja muusikasõpradele rõõmu pakkunud.

Janne Nisonen musitseerib 1751. aastast pärit Nicolo Gagliano viiulil, mille on talle laenuks andnud LähiTapiola kindlustuskompanii.

Tallinna Kammerorkester on otsustanud tänada püsipublikut priipääsmega hooaja lõppkontserdile. „Meie kuulajad, kes on 2018/19 hooaja eesseisvast viiest nn omakontserdist vähemalt nelja kuulamas käinud, saavad tänutäheks kohtumise orkestriga ja priipileti hooaja lõppkontserdile,“ ütleb orkestri peadirigent Risto Joost.

Sarjas „Tippsolistid“ esinevad Joosti kutsel tippviiuldajad ja dirigendid Janne Nisonen, Kolja Blacher ja Peter Spissky. Kammerorkestri viimaste hooaegade maiuspala, kontserdisarja „Kõikvõimas“ peateos on Arnold Schönbergi melodraama „Kuu-Pierrot“, kõnelaulu kandvas rollis kütkestav sopran Iris Oja.

Hooaja lõppkontserdil 21. juunil Mustpeade majas esinevad Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester, dirigendiks Risto Joost. Maailma esiettekandes kõlab Tõnu Kõrvitsa uudisteos.

Tallinna Kammerorkester on üks Eesti viiest professionaalsest orkestrist. Selle asutas 1993. aastal Tõnu Kaljuste. Orkestri peadirigent alates 2013. aastast on Risto Joost.

Head Uudised GoodNews