1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. VIDEO I KAS TEADSID, et sel nädalal toimuvad Eesti esimesed saunameistrite meistrivõistlused?
VIDEO I KAS TEADSID, et sel nädalal toimuvad Eesti esimesed saunameistrite meistrivõistlused?

VIDEO I KAS TEADSID, et sel nädalal toimuvad Eesti esimesed saunameistrite meistrivõistlused?

Eesti esimesed saunameistrite Aufgussi meistrivõistlused, mis toimuvad 26. – 28. juulil Mustamäe Elamus SPA-s, toob kokku 9 saunameistrit Eestist ja 8 saunameistrit välisriikidest, et pakkuda esmakordselt Eesti saunapublikule Aufgussi saunarituaale.

Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Võistluse käigus saavad saunalised kolmel päeval nautida 22 saunaetendust, elada kaasa Eesti saunameistritele ja kogeda midagi tõeliselt erilist. Sündmus toimub Elamus SPA uues, üle 90 inimese mahutavas, 70 kraadises rituaalisaunas. Saun on varustatud video-, heli- ja valgusefektidega ning nelja meetri pikkuse saunakerisega.

Mis on Aufguss?

Aufguss on Saksamaalt alguse saanud saunarituaali stiil, kus kasutatakse aroomide ja õhuvoolu liigutamiseks just rätikuid. Tänaseks on loodud ka Aufgussi assotsiatsioon, mis ühendab maailma parimaid saunakeskuseid. Praegu on seal 17 erinevat riiki – näiteks Jaapan, Kanada, Itaalia, Holland, Norra. Eestist kuulub Aufgussi assotsiatsiooni ainukesena Elamus SPA. Elamus SPA on Aufgussi organisatsiooni uus liige ja sellest tulenevalt oli saunameistritel au Eestit, kui tugeva saunatraditsiooniga riiki eelmisel septembril Saksamaal küll tutvustada, aga mitte veel ametlikult võistelda. Maailma saunameistritega mõõduvõtmiseks läheb 2024. aasta sügisel.

Johanna Jakobson. Foto: GoodNews, Karen Härms

Võistluste üks peakorraldaja Johanna Jakobson selgitab Aufgussi tagamaid: „See on peaaegu nagu tavaline saunarituaal – 10-15 minutit kestev, kus saunameister vee valamisega kerisele tekitab mõnusa leili, kasutab erinevaid aroome, muusikat, ja loob saunas erilise õhkkonna ning saunaelamuse. Aufguss saunaetendusele on aga lisatud veel mõned tähtsad elemendid, milleks on näitlemine, koreograafia, loo jutustamine läbi heli- ja valgusefektide ning kehakeele, kostüümide ja erinevate huvitavate tarvikute kasutamine ning kõige tähtsam – aufguss rätitehnika, millega pannakse saunas efektiivsemalt liikuma kuum õhk ja aroomid.“

Eesti meistrivõistlustel hinnatakse saunameistreid mitme kategooria alusel:

  1. Professionaalsus. Saunameistri ettevalmistus ja tarvikute kasutamine.
  2. Kuumuse ja aroomide liigutamine. Kuidas saunameister jaotab kuumust ja aroomi saunas.
  3. Rätitehnika. Keerulised rätikombinatsioonid ja koreograafia.
  4. Aroomid ja nende kasutamine. Aroomide valik ja nende sobivus esitatava looga.
  5. Atmosfääri loomine. Saunakogemuse loomine, et külalised tunneksid end hästi ja naudiksid etendust.
  6. Loo jutustamine. Loo selgus ja esitamine.
  7. Tiimitöö Koordineeritus ja ühtsus tiimietendustes.

Võistlusi tulevad Eesti Aufgussi meistrivõistlustele hindama kohtunikud Aufgussi assotsatsiooni riikidest – Norrast, Hollandist, Jaapanist, Itaaliast. Kohtunikud istuvad saunaetenduste ajal sauna erinevates osades – mõni istub üleval nurgas, mõni all keskel, kolmas kuskil mujal. See on vajalik selleks, et nad tunneksid kõige paremini, kuidas soe õhk ja aroomid jõuaksid nendeni ehk siis sauna külalisteni. Samuti saavad kohtunikud pingsalt jälgida erinevatest nurkadest, kuidas saunameister oma tarvikuid hoiab, kuidas ta neid kasutab ja kuidas ta valdab rätitehnikat. Kõikide tegevuste eest saavad saunameistrid punkte. Kõige rohkem punkte koguv saunameister sõidab septembris Eestit esindama Aufgussi maailmameistrivõistlustele Hollandis.

VAATA VIDEOT!

Head Uudised GoodNews