1. Avaleht
  2. Arvamusfestival
  3. ARVAMUSFESTIVAL 2023 I Keerulised ajad vajavad raskete oludega kohanevaid ja nendest õppivaid inimesi
ARVAMUSFESTIVAL 2023 I Keerulised ajad vajavad raskete oludega kohanevaid ja nendest õppivaid inimesi

ARVAMUSFESTIVAL 2023 I Keerulised ajad vajavad raskete oludega kohanevaid ja nendest õppivaid inimesi

Keerulised ajad vajavad raskete oludega kohanevaid ning nendest õppivaid inimesi. Kuidas muuta meie ühiskond ja inimesed säilivaks ja nõtkeks, et suudaksime üle saada kõigist proovikividest, mida elu meie teele veeretab?Kuidas peaksime elama, et meid ja meie lapsi ootaks helgem tulevik?

Kuidas muuta meie ühiskond ja inimesed säilivaks ja nõtkeks, et suudaksime üle saada kõigist proovikividest, mida elu meie teele veeretab?

Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esindus on olnud Arvamusfestivali entusiastlik partner juba kaheksa aastat, sest see on väärt platvorm, kus arutada ühiskondlikult olulisi teemasid, kuulata erinevaid seisukohti ja selgitada välja probleemsed valdkonnad.

Plaanid on suured – visioon on, et Põhja- ja Baltikumi regioon oleks 2030. aastaks roheline, konkurentsivõimeline ja sotsiaalselt kestlik. Need plaanid kajastuvad aruteludes, mis on sel aastal Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis Arvamusfestivali Säiliv ja nõtke alale kokku koondanud. Kaheksat alal toimuvat arutelu ühendab läbiva joonena sotsiaalne ja keskkonnalane säilenõtkus. Sisukate arutelude toimumisse panustavad Meta Advisory, USA saatkond Tallinnas, EASi ja KredExi ühendasutuse Work in Estonia programm, Soome Instituut ja Euroopa rohelise pealinna büroo.

  • Alustatakse 11. augustil kell 14.00 ning arutletakse tööõnne teemal. Ingliskeelses arutelus „The Happy Place – Stuck in a Purgatory of Your Work Life“ uuritakse, kas on üheaegselt võimalik olla oma töös edukas ja produktiivne ning samal ajal ka õnnelik.
  • Kell 16.00 jätkatakse roheteemadega. Arutelus „Greenwashing takes a toll on green transition“ proovitakse aru saada, mida täpsemalt tähendab süsinikuvaba ja süsinikuneutraalne – kas need on pelgalt reklaamsõnad või on neil keskkonnale ka reaalne positiivne mõju.
  • Kell 18.00 jätkab rohepöörde teemal Meta Advisory – toimub arutelu „Kestlik põllumajandus ja toidujulgeolek rohepöörde kontekstis“. On levinud arvamus, et tööstuslik põllumajandus saastab loodust ja kasutab mürke, kuid kas mahepõllumajandus on tingimata kestlikum ja tagab toidujulgeoleku? Külalised arutlevad, kas tulevik ohustab toidujulgeolekut ning mis rolli mängib selles taimekaitse.
  • 12. augustil alustab kell 10.00 päeva USA saatkond Tallinnas ingliskeelse aruteluga„Inclusive Communities“, mille käigus arutlevad eksperdid, kuidas kaasata alaesindatud hääli kõige pakilisematesse ühiskondlikesse diskussioonidesse.
  • Kell 12.00 jätkab Work in Estonia aruteluga „Embracing Diversity, Enriching Well-being: Insights from International Talent in Estonia“. Miks otsustasid Eestis elavad rahvusvahelised talendid Eestisse tulla? Kas valitsus, tööandjad ja kõik teised saaksid midagi ära teha, et nad tunneksid end Eestis kodusemalt? Just neile küsimustele otsitakse arutelu käigus vastuseid.
  • Kell 14.00 võtab teatepulga üle Soome Instituut, algatades arutelu halbade naabrite teemal – „Dealing with (bad) neighbours – peacefully resolving conflicts in communities“. Naabrid ajavad meid mõnikord närvi. Kuidas teiste inimestega häid suhteid säilitada? Mida teha siis, kui kogukonnasisesed tülid eskaleeruvad ja erinevad vaated hakkavad polariseeruma?
  • Kell 16.00 jätkab Soome Instituut kultuuri ja julgeoleku teemal. Eestikeelses arutelus „Kultuur kui kaitse“ seatakse üles küsimus, et kui meil poleks kultuuri, mida me siis üldse kaitseksime? Milline on kultuuri roll julgeolekus? Kas tajutakse, kuidas muudab kultuur inimest ja ühiskonda vastupidavamaks?
  • Säiliv ja nõtke ala viimane arutelu „Elurikas linn“ toimub kell 18.00 ning seda korraldab Tallinn – Euroopa roheline pealinn 2023. Arutletakse, mida tähendab elurikas linn ja miks on loodus linnas vajalik. Kuidas luua ja säilitada elurikast linna ning mida see tähendab Euroopa Liidu ja maailma vaates ning tavalise linnakodaniku pilgu läbi?

Allikas: Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis

Head Uudised GoodNews