1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Muusika
  4. Kolme nädala pärast saab alguse Tallinna Kammermuusika Festivali tippmuusikute pidupäev
Kolme nädala pärast saab alguse Tallinna Kammermuusika Festivali tippmuusikute pidupäev

Kolme nädala pärast saab alguse Tallinna Kammermuusika Festivali tippmuusikute pidupäev

XIX Tallinna Kammermuusika festival “SÜMBIOOS” 23.-30. augustini toob kuulajateni maailmatasemel solistid ning resideeruva helilooja Rein Rannapi teose maailma esiettekande. Esmakordselt on festivali kunstiliseks juhiks kutsutud Eesti enim maailmas tunnustust pälvinud viiulisolist Anna-Liisa Bezrodny. Pealinna kaunimates saalides – Mustpeade Majas, Tallinna Raekojas ja Rootsi-Mihkli kirikus toimub 10 kõrgel tasemel kammerkontserti. Festivali esinejate seas on sellised rahvusvaheliselt tuntud nimed nagu dirigent/viiuldaja Jan Söderblom (FI), tšellist Jan-Erik Gustafsson (FI), vioolamängija Razvan Popovici (RO), pianist Irina Zahharenkova, tšellist Marcel-Johannes Kits, sopran Angelika Klas-Fagerlund (FI), mezzosopran Monika Evelin-Liiv, näitleja Tambet Tuisk jpt. Festivali korraldab Muusikute fond PLMF.

“Festivali teema “Sümbioos” põhineb meie tänapäeva maailma olukorrale,” ütleb kunstiline juht Anna-Liisa Bezrodny. “Oleme kahjuks pidanud nägema ja kogema asju, mis lõhuvad ühiskondi ja ähvardavad kaotada tasakaalu kogu meie maakeral. Kultuur on läbi aegade olnud liim ja ühine tegija, mis on inimesi alati sidunud, olgu nad tulnud millisest maailmaosast tahes. Muusika on see maagia, mis meid seob sõnadeta ja täiesti siiralt, otse südamest südamesse.”

Festivali kontserdid on ühendatud kindlate teemadega: “Poeesia läbi muusika” 24.08, “Barokist tangoni” 25.08, “Muusika ilu ja võlu” 26.08, “Helide sillal” 27.08, “Intiimsed kirjad” 28.08, “Muusika ja igavik” ning “Müstiline universum” 29.08 – nii on loodud festivalist kunstiline terviksündmus. Tippinterpreetide esituses kõlavad kontsertidel maailma muusikaliteratuuri šedöövrid kõrvuti eesti muusikaga.

“Festivali avaõhtu galal” 23. augustil kell 19 Mustpeade Majas saab publik kuulda lisaks Bartóki, Chopini, Ligeti, Šostakovitši ja Bottesini teostele ka Felix Mendelssohni keelpillioktetti, esitajateks Jan Söderblom, Anna-Liisa Bezrodny, Ivi Ots, Linda-Anette Verte, Razvan Popovici, Kaija Lukas, Marcel Johannes Kits ja Jan-Erik Gustafsson. William Shakespeare tekste loeb näitleja Tambet Tuisk.

Festivali resideeruva helilooja Rein Rannapi uudisteos “Elukaar”, teema ja variatsioonid topeltkvartetile, kõlab maailma esmaettekandena 27. augustil kell 19 Mustpeade majas. Uudisteose juurde kuulub videofilm, mis visualiseerib inimese elukaart sünnist surmani. Filmi on tehisintellekti abi kasutades loonud videokunstnikud Taavi Varm ja Valdek Laur.

“Lähtudes festivali pealkirjast – sümbioos – jõudsin oma otsingutes programmilise, videoga ühendatud teoseni, mis kujutab inimese elukaart sünnist surmani,” sõnab Rannap. “Iga variatsioon on ettekujutus mingist vanusest, mida näeb ka ekraanil – ühe filmitud inimese kujul, kelle muutumise sajandi vältel loob tehisintellekt.”

Festivali lõppkontserdil 30. augustil kell 19 Mustpeade Majas on Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kammerorkestrit juhatamas Jan Söderblom. Solistidena astuvad orkestri ette viiuldaja Anna-Liisa Bezrodny ning tšellistid Jan-Erik Gustafsson ja Marcel Johannes Kits. Kontserdil kuulutatakse välja traditsiooniline PLMF „Noor muusik” aastapreemia laureaat. Eelmised preemiasaajad on nähtavad siit!

Festivali kodulehekülje leiab siit!

Piletid on müügil Piletilevis ja tund enne kontsertide algust kohapeal (20/15€).

Lisainfot vaata ka www.plmf.ee, Facebookist ja Instagramist.

  • Festivali toetavad Kultuuriministeerium, Kultuurkapital, Tallinna linn, Klassikaraadio, Nordic Hotel Forum, hotell Telegraaf, Piletilevi, Metaprint, Selver jpt.
Head Uudised GoodNews