1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kopp maasse – algas Tartu erilise mängupargi ehitus
Kopp maasse – algas Tartu erilise mängupargi ehitus

Kopp maasse – algas Tartu erilise mängupargi ehitus

Eile piirati Tartu Ülikooli Kliinikumi Geneetikakeskuse (Puusepa 2) taga olevat parki, et kohe-kohe saaksid pihta hakata erivajadustega lastele mõeldud mängupargi ehitustööd. Park tuleb TÜK lastekliiniku vahetusse lähedusse, et ka haiglas pikemalt viibivad pisikesed patsiendid saaksid sellest palju rõõmu tunda.

Veidi vähem kui kaks kuud tagasi, 1. juunil, sai SA TÜK Lastefond tänu headele toetajatele ja Lastefondi püsiannetajatele lõigata läbi lindid Pärnus ja Haapsalus, kus erilised mängupargid tegelikult juba mullu sügistalvel valmis said, kuid soojemal perioodil tõenäoliselt veidi enam kasutust leiavad. Mänguparkide ametlik avamine just lastekaitsepäeval rõhutas ka Lastefondi sõnumit, et iga laps loeb, sest seni ei ole Eestis liikumispuude või erivajadusega lapsel olnud võimalik koos eakaaslastega mänguväljakul lustida. Nüüd aga on.

Eestis ainulaadsed mängimiskohad võimaldavad liivakastis toimetada ka kõhuli olles ning ronimisväljakule ja batuudile pääseda ka ratastooliga. Nõnda sünnib keskkond liikumiseks, vaba aja veetmiseks ja mängimiseks kõigile mänguhuvilistele, mis omakorda on alus laste omavaheliseks lävimiseks ning võimalus õppida üksteisega arvestama ja hoolima.

Pärnu mängupark rajati Pärnu Haigla esisele rohealale ning lapsi lõbustab vahva ronimislinnak, batuut, millel saab hüpata ka ratastooliga, erinevate võimalustega liivakast ja imetore kaheksajalg, mis omakorda ronimisrõõmu pakub. Haapsalu Neuroloogilise Rehabilitatsioonikeskuse kõrval asuv tegevus- ja mängupark, mis rajati erinevate heategevusprojektide ja toetajate sh Lastefondi abil, on lastele ja noortele avatud olnud juba üle nelja aasta – et aktiivses kasutuses olev mängupark aga sealsetele patsientidele veelgi rohkem tegevust ja rõõmu pakuks, sai see III etapi näol nüüd olulise täienduse.

Mängupargid projekteeris Kersti Lootuse meeskond Lootusprojekt OÜ-st ja ehitas valmis Inseneriteenused OÜ – teisi nii suure südamega tegijaid oleks raske tahta. Lisaks Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi püsiannetajatele aitasid senivalminud parkidel valmis saada ning aitavad kerkida ka Tartu mängupargil Mapri Ehitus OÜ, Pärnu Jõuluturg, Pärnu Tammsaare Kool, Amserv Grupi AS, DPD Eesti, Noorte Kotkaste ja Kodutütarde Leevi rühm ja veel paljud head inimesed.

Suure rõõmutundega saab SA TÜK Lastefond viimaks öelda, et ehitustööd on kohe-kohe algamas ka Tartus ning kui mitte sel, siis juba järgmisel suvel on kõik suured ja väikesed mänguhuvilised sinna oodatud. Just nimelt, ka suured, sest kui väikesed patsiendid saavad endale ronimislinnaku, erilise liivakasti, karusselli, pesakiige ja vahva ronimislooma Kerakala näol, võivad pisut suuremad patsiendid leida sealt hoopis spetsiaalsed spordiseadmed, jalajälgedega sensoorse raja ning väga erinevaid olukordi pakkuva ratastooliraja, kus treenides on võimalik meistriks saada.

Kahe mängupargi rajamine ja ühe täiendamine lähevad arvestuslikult kokku maksma ca 960 000 eurot. SA TÜK Lastefond on südamest tänulik igale toetajale ja annetajale, kes aitavad millelgi nii erilisel ja vajalikul teoks saada – sest mängida tahavad kõik lapsed, ka liikumispuudega või erivajadusega põnnid. Väga sobilikult käimasolevale liikumisaastale – peagi nad saavadki.

  • Kui Sina või Sinu ettevõte soovib samuti erivajadustega lastele mõeldud mänguparkide loomisele õla alla panna, loe lähemalt siit!
Head Uudised GoodNews