1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Kuulsad eesti kunstnikud toetavad potentsiaalse filmitähe Artur Rehi õpinguid Hollywoodis
Kuulsad eesti kunstnikud toetavad potentsiaalse filmitähe Artur Rehi õpinguid Hollywoodis

Kuulsad eesti kunstnikud toetavad potentsiaalse filmitähe Artur Rehi õpinguid Hollywoodis

Artur Rehi Fotod: erakogu
Artur Rehi
Fotod: erakogu

Tartu restoranis Atlantis toimub 19. augustil heategevuslik oksjon, mille jaoks on mitmed eesti tunnustatud kunstnikud annetanud oma loomingut.

Oksjonil kogutud tulu läheb noorele eesti mehele Artur Rehile, kes õpib Ameerika Ühendriikides Los Angeleses Hollywoodis asuvas filmikoolis American Academy of Dramatic Art.

Jõgevalt võrsunud Artur Rehi sõnul on näitekunstimaagia lummanud tema meeli niikaua, kui ta end mäletab. „Armastan jälgida inimesi ja jäljendada põnevaid karaktereid. Olen alati olnud üpris emotsionaalselt väljenduv, ega ole sobinud etteantud raamidesse. Abituriendiaasta keskel valmistasin ette kaks ingliskeelset monoloogi – dramaatilise ja koomilise – ning läksin Londonisse sisseastumiskatsetele. Valmistusin pikalt, ehitasin kõikuvat eneseusku päev-päevalt üles. Teadsin, et kool võtab Ameerikast vastu sada ja väljastpoolt Ameerikat vaid 50 tudengit. Rõõm oli olla väljavalitute hulgas,“ rääkis Rehi.

IMG_3752

Peale esimest õppeaastat valiti Artur Rehi nende poolte tudengite hulka, kes kutsuti Los Angelesse jätkama ka järgmisel aastal. Lahendus tuli leida aga finantsmuredele. „Esimesel aastal võttis pere õppemaksu katteks pangalaenu, teisel aastal seda teha enam ei saanud. Hakkasin tööle, helistasin sadadele ettevõttejuhtidele ja küsisin toetust. Peaaegu kõik vastused olid eitavad. Siis aga tuli appi mu vanaisa Ants Paju hea sõber skulptor Tauno Kangro. Tauno on Põltsamaale Sõpruse parki teinud skulptuuri „Kalevipoeg kündmas“. Kalevipoja teeb ta ka Tallinna lahte. Ja kalevipoeglikult julged ja jõulised on ka tema mõtted. Nii soovitas Tauno korraldada annetuste saamiseks heategevusliku kunstioksjoni.“ Esimese annetuse tegi nimekas skulptor ise.

Tauno Kangro idee elluviimiseks hakkas Artur, kitarr kaasas, mööda Eestimaad ringi rändama ning kunstnike ateljeesid ja kodusid külastama. Vastuvõtt oli alati soe ja kus algul ka veidi kahtlust oli, aitasid pillimäng ja laul positiivset meeolu luua. Nii mõnigi kord laulsid Artur ja kunstnikud koos „Viljandi paadimeest“, või „Saaremaa valssi“.

IMG_3747

Esimesena külastas Artur Rehi Põlvamaa kunstnikku Nervat. Tema kunstiga on Arturil isiklik seos, mida ta kirjeldas järgmiselt: „Meie kodus on juba kümmekond aastat üks Nerva maal, millel on kujutatud avarat maastikku lennukilt nähtuna. Iga kord maalist möödudes tabab mind aisting: „Ma suudan tõusta kõrgemale“.“

Nerva annetas oksjonile äsja valminud maali „Inspiratsioon” ja lisas: „See pilt on mulle eriliselt hingelähedane. Kahe aasta eest valmis mul üks pilt samal teemal ja plaanis oligi sellest teha põhjalikum versioon. Artur Rehi oksjoni jaoks valminud uus maal on eelmisest oluliselt suurem ning märksa detailiderohkem. Teos kujutab loova inimese peas toimuvat keemiat, mis saab alguse välisest maailmast saadud impulssidest ja emotsioonidest. Maalil on näha ideede juurdumise ja kasvamise protsess, mis sunnib loojat tegutsema.“

IMG_3734

Samuti annetasid oma loomingut Endel Taniloo, Epp Maria Kokamägi, Ilmar Kruusamäe, Hille Palm, Eevi Nerva, Olav Maran, Mari Roosvalt, Liis Koger, Katrin Karu, Piret Rohusaar ja mitmekülgne loomeinimene Mart Sander, kes hoiab ka oksjonihaamrit. Kunstnik Epp Maria Kokamägi põhjendas oma toetust Artur Rehile järgmiselt: „Mind paelusid sisemine ja väiline imidž, mis mõlemad sobisid näitlejale. Meeldis ka Arturi suurejooneline kampaania õpingute jätkamiseks. Selle taga oli tahtejõudu valitud eriala saavutamiseks.

Annetatavaks teoseks valisin maali „Peegeldusallikas“, mis on kaudselt seotud ka näitlemisega. Artur Rehi suutis mind kuulama panna ennekõike oma tahtega unistust ellu viia. Ta panustab kogu oma hinge, et õpinguid jätkata. Andsin tema emotsioonid edasi ka Tartu Ettevõtlike Daamide Assotsiatsioonile, kust samuti tuli positiivne vastukaja.“ Olga Aasav, kes on Tartu Ettevõtlike Daamide Assotsiatsiooni liige ja restorani Antlantis omanik, nentis, et hea mulje jättis Artur Rehi aktiivne tegutsemine oksjoni nimel, mitmete kunstnike külastamine ja loomingu kokku kogumine.

IMG_3732

Haus galerii perenaine Piia Ausmann, kes kogu hingest samuti heategevusliku oksjoni teoks saamisele kaasa aitab, kinnitab oksjoni sõnumit, et üheskoos on võimalik jõuda kaugele ja lennata kõrgele. „Eesti kunstnikkonna ühine toetus Arturile on kui loomingulise ringkonna ühise suhtumise väljendus. See on manifest ja üleskutse mõistmisele. Kui keegi loojana tahab jõuda kõrgemale, ulatuda Eesti piiridest väljapoole, oleme nõus teada abistama.

Artur Rehi on erilise sündmuse eel kõigile abistajatele väga tänulik: „Kunstnike üksmeelne tahe minu näitlemisõpinguid toetada ja annetada loob oksjonile ainulaadse loome- ja koostööenergia, mis muudab võimatud asjad võimalikuks.“

Kes ei saa osaleda oksjonil, saab Arturi õpinguid toetada annetusega Artur Rehi kontole EE562200001104906494.

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews