1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. UKRAINA TOETUSEKS I Laupäeval valmistatakse Eesti linnades kiivrikatteid Ukraina kaitsjatele
UKRAINA TOETUSEKS I Laupäeval valmistatakse Eesti linnades kiivrikatteid Ukraina kaitsjatele

UKRAINA TOETUSEKS I Laupäeval valmistatakse Eesti linnades kiivrikatteid Ukraina kaitsjatele

MTÜ Aitan Kaitsta eestvedamisel on vabatahtlikud üle Eesti valmistanud Ukraina kaitsjate toetuseks juba ligi 13000 ruutmeetrit varjevõrke. Üha enam on MTÜ fookuses ka sarnases tehnikas loodavad elupäästvad kiivrikatted. Just seetõttu kutsub Aitan Kaitsta kogukond inimesi üles pühendama laupäeva, 26. novembri, kiivrikatete valmistamisele. Infot, nõuandeid ja juhised leiab ligi 3500 vabatahtlikku koondavast Facebooki grupist Aitan Kaitsta ning ürituse Facebooki lehelt.

Foto: Andrus Rumm

,,Ukrainas tehakse edusamme, mille hinnaks on sageli võitlejate elu. Oleme oma organisatsiooniga juba üle 8 kuu püüdnud kaasa aidata sellele, et Ukraina kaitsjate võitlusvahendid ja neile olulised objektid oleksid kaitstud – meie vabatahtlikud on loonud ligi 13000 ruutmeetrit varjevõrke, mille oleme partnerite abil kohesel võitlustandrile läkitanud. Soovides suunata tähelepanu ka sõduritele endale, asusime valmistama kiivrikatteid,” jutustab Aitan Kaitsta üks juhtfiguuridest Anu Lensment.

Kiivrikatted on kiivrite ümber kinnitatavad võrgud, mis punutakse sarnaselt varjevõrkudele läbi kangaribade ja erinevate tekstiilmaterjalidega nagu näiteks džuutnööri juppidega. ,,Kiivrikatte eesmärgiks on hägustada sõduri pea piirjooni, et raskendada selle märkamist ja sihikule võtmist, lisaks varjab kate vajadusel kiivri läiget ja sobimatut värvitooni. Korralikult valmistatud kiivrikate võib päästa kaitsja elu,” kinnitab kiivrikatete valmistamise üks eestvedajatest Andrus Rumm.

Foto: Andrus Rumm

Aitan Kaitsta varjevõrkude valmistamise töömeetodite ja -tehnikate väljatöötaja Jaana Ratas on veendunud, et kiivrikatete valmistamine on kõigile jõukohane tegevus. “Kiivrikatted valmivad enamvähem samas tehnikas kui varjevõrgud, mida vabatahtlikud on valmistanud märtsist alates. Kuna tegemist on varjevõrkudest palju väiksemate esemetega, saab neid hõlpsasti valmistada ka kodustes tingimustes. Materjalidest on vaja peenema silmaga alusvõrku, kamuflaažtoonis kangaribasid, suuruse reguleerimiseks nööri ja võimalusel stoppereid. Sõdurid lisavad võrkudesse kohapeal ka looduslikke materjale, mis aitavad keskkonda veelgi paremini sulanduda,” seletab Ratas.

Kiivrikatteid saab 26. novembril Aitan Kaitsta juhendajate eestvedamisel valmistada Eesti suuremates linnades ja paljudes väiksemateski kohtades. Suuremates valmistuskohtades on olemas ka vajalikud materjalid. Loomulikult on teretulnud ka iseseisev tegutsemine. Selleks palub MTÜ tiim läbi vaadata kiivrikatete valmistamise juhendid. Täpse info valmistuskohtade ja -aegade osas ning juhendid leiab Facebooki grupist Aitan Kaitsta ning ürituse Facebooki lehelt.

Head Uudised GoodNews