1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Lauri Hussar osaleb NATO spiikrite kohtumisel Washingtonis
Lauri Hussar osaleb NATO spiikrite kohtumisel Washingtonis

Lauri Hussar osaleb NATO spiikrite kohtumisel Washingtonis

Riigikogu esimees Lauri Hussar viibib kuni teisipäevani Washingtonis Ameerika Ühendriikides, et osaleda NATO parlamentaarsel tippkohtumisel, mille fookuses on Ukraina jätkuv toetamine ning alliansi kaitsevõime ja heidutuse tugevdamine.

Hussari sõnul on Eesti prioriteet saavutada Ukrainale NATO tugev toetus. „Vaja on luua NATO toetusmehhanism, et koordineerida Ukraina sõjalist abi ja väljaõpet. Samuti on oluline kinnitada, et sõjaline abi on pikaajaline ja Ukraina saab sellele kindel olla. Koordineeritud ja ennustatav sõjaline abi loob eeldused Ukraina võiduks ja NATO liikmesuseks,“ ütles Hussar.

„NATO suurim oht kõigist strateegilistest suundadest on Venemaa. Tähtis on liitlastega kokku leppida, kuidas me Venemaa agressiivseid tegevusi pikaajaliselt ohjeldada plaanime ja kuidas Venemaa jõulisele hübriidtegevusele reageerime,“ lausus Hussar. „Samuti peame jätkama agressiooni hinna tõstmisega Venemaale. Peame tegema kõik, mis võimalik, et Ukraina võidule aidata ja Euroopasse taas rahu tuua.“

Peame tegema kõik, mis võimalik, et Ukraina võidule aidata ja Euroopasse taas rahu tuua.

„Arutelude keskmes on ka kaitsevõime tugevdamine ja kaitsekulude tõstmine. NATO uued kaitseplaanid näevad ette uute võimete arendamist ja laskemoona hankimist. Kuna uued eesmärgid vajavad ka suuremat panust, siis on vajalik, et võimalikult paljud liitlased viiks oma kaitsekulud vähemalt 2,5 protsendini SKTst. Tulevikus peaks 2,5 protsenti olema sihttase kõigile NATO liikmesriikidele ja sihttaseme tõstmist tuleks arutada juba järgmisel tippkohtumisel Hollandis,“ rõhutas Hussar.

  • Hussar kohtub Washingtonis Portugali parlamendi esimehe José Pedro Aguiar-Branco ja Hispaania parlamendi esindajatekoja esimehe Francina Armengol Sociasiga.
  • Lisaks Hussarile osaleb visiidil NATO Parlamentaarse Assamblee Eesti delegatsiooni esimees Raimond Kaljulaid.
Head Uudised GoodNews