1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. Liimets Prantsusmaa välisminister Le Drianile: Venemaa peab sõjakahjud Ukrainale korvama
Liimets Prantsusmaa välisminister Le Drianile: Venemaa peab sõjakahjud Ukrainale korvama

Liimets Prantsusmaa välisminister Le Drianile: Venemaa peab sõjakahjud Ukrainale korvama

Välisminister Eva-Maria Liimets kohtus 1. aprillil Tallinnas ÜRO Julgeolekunõukogu konverentsi raames Prantsusmaa välisministri Jean-Yves Le Drianiga. Ministrid keskendusid kohtumisel Venemaa sõjale Ukraina vastu, samuti kahepoolsetele suhetele ja koostööle, näiteks ÜRO Julgeolekunõukogus.

Välisminister Liimets ütles kohtumisel välisminister Le Drianiga, et meie surve Venemaale sõja lõpetamiseks ja samas Ukraina pidev toetamine on endiselt väga tähtsad. „Enam kui 140 maailma riiki on ÜROs tunnistanud Venemaa agressoriks ja nõudnud neilt sõja lõpetamist. Seepärast peame tõstma jätkuva sõjategevuse hinna Venemaa jaoks talumatult kõrgeks, mida saame rahvusvahelises koostöös teha neile kehtestatud sanktsioonide ja riigi poliitilise isoleerimisega. Järgmiseks tuleks ka peatada Venemaa liikmesus ÜRO Inimõiguste Nõukogus, sest nende tegevus ei ole kuidagi kooskõlas nõukogu põhimõtetega,“ sõnas välisminister.

Rääkides Ukraina aitamisest, ütles Liimets, et tuleb mõelda ka üha selgemalt sõjas kannatanud riigi ülesehitamisele. „Poliitilise toe kõrval Ukrainale vajame ka lahendusi, kuidas tohutut hävingut ja tsiviilkahjusid põhjustanud Venemaa need järgnevatel aastatel korvab. Tõstatasin Prantsuse kolleegiga sõjakahjude hüvitamise võimalustena nii juba Venemaa külmutatud varade kasutamise kui ka neile fossiilkütuste eest tehtavate maksete osalise ümbersuunamise samaks otstarbeks.“

Euroopa julgeolekut arutades keskendusid välisministrid NATO-le ja Atlandi-ülestele suhetele. „Eesti on Prantsusmaaga pika aja jooksul ühistel kaitsemissioonidel osaledes näidanud laialdast arusaamist ühistest julgeolekumuredest ja kinnistanud meie liitlassuhete tugevust. Rääkides ohtudest meie regiooni turvalisuse tagamisel, on selge vajadus teha Madridi tippkohtumisel strateegilised otsused NATO idatiival oleva eesliini kaitse tugevdamiseks. Tänasin oma kolleegi Prantsusmaa senise kaaluka panuse eest meie piirkonna julgeoleku kindlustamisse.“

Välisministrid arutasid veel häid kahepoolseid suhteid, keskendudes kaitse- ja majanduskoostööle, ühistegevusi ÜRO Julgeolekunõukogus ja julgeolekuolukorda Sahelis.

Head Uudised GoodNews