1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. LOOMETOETUS I Riigikogu kinnitas loometoetuse leevendatud tingimustel maksmise
LOOMETOETUS I Riigikogu kinnitas loometoetuse leevendatud tingimustel maksmise

LOOMETOETUS I Riigikogu kinnitas loometoetuse leevendatud tingimustel maksmise

Riigikogu võttis tänasel istungil vastu seaduse, millega jätkatakse leevendatud tingimustel loometoetuse maksmist vabakutselistele loovisikutele kuni 2022. aasta lõpuni.

Tulenevalt COVID-19 kriisi tingimustest tehti 2020. aastal leevendused loometoetuste taotlemiseks ja leevendustega jätkati 2021. aastal. Ajutiselt peatati piirang toetust juba saanud loovisikule kahe aasta jooksul toetust mitte uuesti anda. Samuti lubati ajutiselt loometoetuse kõrvale teenida kuni ühe miinimumpalga ulatuses tulu kuus – ilma leevenduseta on piir pool miinimumpalka. Vastuvõetud seadusega pikendatakse neid leevendusi 2022. aasta lõpuni.

Seadusega tehakse ka püsivaid muudatusi loometoetuse taotlemise ja maksmise tingimustes. Näiteks täpsustatakse sissetuleku mõistet, mida arvestatakse loometoetuse saamiseks. Loometoetuse saamiseks peab loomeliitu mittekuuluv loovisik olema kolme viimase aasta jooksul oma loomealal loonud ja teoseid avaldanud. Seadus sätestab leevenduse, et kui vabakutseline loovisik on viimase kolme aasta jooksul olnud lapsehoolduspuhkusel, saanud vanemahüvitist või viibinud ajateenistuses, pikendatakse kolmeaastast perioodi vanemahüvitise saamise, lapsehoolduspuhkusel või ajateenistuses viibimise perioodi võrra.

Seadusega täpsustatakse ka loometoetuse maksmise tagastamise aluseid. Seaduse järgi saab alusetult makstud loometoetuse tagasi nõuda lisaks valeandmete esitamisele ka olukorras, kus loovisik ei vasta loometoetuse taotlemise tingimustele.

Loometoetus on kuue kuu jooksul makstav töötasu alammäära suurune toetus sissetuleku kaotanud loovisikule. Loometoetus tagab miinimumpalga kõrval ka ravikindlustuse ja teised sotsiaalmaksu regulaarsetest maksetest tulenevad hüved.

  • Valitsuse algatatud loovisikute ja loomeliitude seaduse ning töövõimetoetuse seaduse muutmise seaduse (517 SE) vastuvõtmise poolt hääletas 70 Riigikogu liiget.
Head Uudised GoodNews