1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Märgatav osa Eesti ettevõtetest vaatab roheliste energiaallikate poole
Märgatav osa Eesti ettevõtetest vaatab roheliste energiaallikate poole

Märgatav osa Eesti ettevõtetest vaatab roheliste energiaallikate poole

Veerand Eesti väikestest ja keskmistest ettevõtetest kas juba kasutab roheenergia lahendusi või plaanib need lähiajal kasutusele võtta, selgus hiljuti läbi viidud uuringust.

Luminori tellimusel valminud uuringu kohaselt 19% Eesti väikestest ja keskmistest ettevõtetest (VKE) juba kasutab erinevaid rohelise energia lahendusi, nagu näiteks päikesepaneelid, ning 6% kavatseb need kasutusele võtta selle või järgmise aasta jooksul. Alternatiivsete energialahenduste kasutajate protsent on Balti riikide VKEde hulgas kõrgeim Eestis – 19%. Leedus on selliseid ettevõtteid 18% ja Lätis vaid 8%.

Järgmise 3–5 aasta jooksul plaanib alternatiivsetesse energialahendustesse investeerida veel 7% Eesti ettevõtetest ning 21% uurib ja kaalutleb selles valdkonnas erinevaid võimalusi.

Luminori äripanganduse juhi Marjan Savtšenko sõnul vaatavad ettevõtted aina sagedamini roheenergia lahenduste, näiteks päikesepaneelide, poole ning neisse investeerimiseks küsitakse sageli ka finantseerimist. „Kestlike lahenduste toetamine on üks meie prioriteete ning seetõttu võib julgelt pöörduda meie poole, kui soovitakse selleks panga tuge,” ütles Savtšenko. „Viimased paar aastat on näidanud, kui heitlikud võivad olla energiahinnad ning seepärast võib autonoomne ja sealjuures ka keskkonnasäästlik energiatootmise võimalus olla olemasolevale hea alternatiiv.”

Kokkuvõttes näitas uuring, et rohkem kui pooltel Eesti väikestest ja keskmistest ettevõtetest on roheenergiaga mingi suhe: nad kas juba kasutavad seda, plaanivad lähiaastail kasutusele võtta või siis tegelevad sobivate lahenduste analüüsimisega. Neid, kes vastasid, et nad praegu ei kavatse alternatiivsetesse energialahendustesse investeerida, oli Eestis 47%, Lätis 60% ja Leedus 46%.

  • Luminori tellimusel viis Eestis, Lätis ja Leedus uuringu läbi Norstat. Uuringus küsitleti 750 väikese ja keskmise suurusega ettevõtte juhti.
Head Uudised GoodNews