1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Mustpeade majas tuleb esiettekandele Peeter Vähi tuubakontsert
Mustpeade majas tuleb esiettekandele Peeter Vähi tuubakontsert

Mustpeade majas tuleb esiettekandele Peeter Vähi tuubakontsert

9. mail toovad Tallinna Kammerorkester ja dirigent Rasmus Puur Mustpeade majas esiettekandele kaks eesti autorite uudisteost. Õhtu solist on tuubamängija Toomas Oskar Kahur, keda kuuleb kontserdil soleerimas Peeter Vähi teose „Canzone capricciosa“ tuubale ja kammerorkestrile esiettekandes.

„Sellist vägitegu nagu tuubale ja orkestrile kontserdi kirjutamine pole Eestis tehtud pea 20 aastat!“ rõõmustab noor tuubasolist ja puhkpillimuusika populariseerija Toomas Oskar Kahur. Kahur sai Eestis tuntuks Klassikatähed 2020 saate finalistina, praegu õpib ta Saksamaal Hannoveris.

Sellist vägitegu nagu tuubale ja orkestrile kontserdi kirjutamine pole Eestis tehtud pea 20 aastat!

Kontserdi teise uudisteosena toob Tallinna Kammerorkester koos dirigent Rasmus Puuriga kuulajate ette progeroki ansamblist Yes inspireeritud orkestriteose, mille autoriks on Tallinna Kammerorkestri kontrabassimängija Jüri Lepp.

„Tegemist ei ole kopimisega. Pigem oli soov aru saada, kuidas nad oma rütme esitavad ja kirja panevad,“ selgitab autor Jüri Lepp oma uue teose „Yes Yes or Yes No“ sünnilugu. Lepp, kelle poolt originaalloomingu viljelemine on omade seas teada-tuntud, saab laiemale publikule heliloojana tuttavaks saabuval kontserdil.

Kontsert toimub Tallinna Kammerorkestri kammermuusika sarjas, millega muusikud pärast sarja taaselustamist läinud sügisel on lubanud, et panevad end selles sarjas muusikutena proovile, laiendavad oma repertuaari ja tutvustavad uut muusikat. Sarja kunstiline juht on Leho Karin.

  • Tallinna Kammerorkester, mis asutati 1993. aastal Tõnu Kaljuste eestvedamisel, on Eesti ainus püsikoosseisuline keelpilliorkester.
  • Orkester on äratanud tähelepanu oma kunstiliselt terviklike kavade, stiilitundliku musitseerimise ja kõrgetasemelise interpretatsioonikunstiga.
  • 2014. aastal oli Tallinna Kammerorkester kaastegev Arvo Pärdi autoriplaadil „Adam’s Lament”, mis tõi dirigent Tõnu Kaljustele Grammy.
Head Uudised GoodNews