1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. MUUSEUMI JUUBEL! Nõmme muuseumi esmaloomisest möödub täna 85 aastat
MUUSEUMI JUUBEL! Nõmme muuseumi esmaloomisest möödub täna 85 aastat

MUUSEUMI JUUBEL! Nõmme muuseumi esmaloomisest möödub täna 85 aastat

„Juba 1935. aastal nägid siinsed nõmmekad, et on oluline ja vajalik jäädvustada kohalikku ajalugu. Muuseumi roll on rohkem kui olla lihtsalt üks vanade asjade kogu. Muuseum on koht, kus tegeletakse rahva haridusega laiemas mõõtmes,“ rääkis Nõmme linnaosavanem Grete Šillis.

Nõmme linnaosa muuseumi esimesest asutamisest täitub täna 85. aastat. Kuigi muuseum nõukogude okupatsiooni ajal likvideeriti ning Nõmmega otseselt seotud esemed ja dokumendid läksid 1940. aastal Tallinna linnamuuseumile, suudeti 2002. aastal Nõmme jaamahoones muuseum taas avada. Nõmme elanikelt annetustena saadud esemetest, raamatutest ja fotomaterjalidest avati muuseumi püsiekspositsioon.

„Muuseum on nõmmekatele oma kodukoha loo oluline kandja. Ekspositsioonist plaanime luua virtuaalnäituse, millele eelneb eksponaatide digitaliseerimine. Selle tööga tahame lõpuni jõuda juba 19. novembriks,“ selgitas Šillis. „Praeguseks on Nõmme muuseumist saanud toredate ürituste ja ringide toimumispaik, mis liidab veelgi rohkem kohalikku kogukonda.“

Aastal 2002 loodi koos Nõmme ajaloo- ning kultuuriloo tundjate Leho Lõhmuse ja Piret Loide abiga Nõmme muuseum, mis kuulub Nõmme linnaosa valitsusele. Alates 1. septembrist 2020 anti muuseumi ruumid koos eksponaatidega rendile Nõmme Kultuurikeskusele, kellel on kohustus koordineerida ka muuseumi tegevust.

Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital eraldas 2020. aastal 800 € Nõmme muuseumi eksponaatide digitaliseerimiseks. Eksponaatide digitaliseerimist teostab Tago Kalbri ettevõttest MorroW Shoots OÜ. Eksponaatide valiku teeb Leho Lõhmus ja digitaliseerimise protsess lõpeb plaanide kohaselt 19. novembriks.

Head Uudised GoodNews