1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kultuuripeegel
  4. NÄITUS I KuKu Klubis avati Toomas Kuusingu näitus „Harilikud Maailmad“
NÄITUS I KuKu Klubis avati Toomas Kuusingu näitus „Harilikud Maailmad“

NÄITUS I KuKu Klubis avati Toomas Kuusingu näitus „Harilikud Maailmad“

Eelmisel reedel, 8. märtsil kell 19.00 avati KuKu Klubis Toomas Kuusingu näitus “Harilikud Maailmad” (Linoollõiked aastatest 2007-2023). Näitus jääb avatuks mitmeks kuuks.

Toomas Kuusingu (s.1976 Meremäel) õpingute rajale jäävad nii Academia Non Grata, Eesti Kunstiakadeemia Pärnu Kolledž Academia Grata kui Eesti Kunstiakadeemia. Kunstnik elab ja töötab Võrus, kuid tema kunstiga on tuttavad ka kunstihuvilised kõikjal üle Eesti ja kaugemalgi.

Al Paldrok ja Toomas Kuusing. Foto: Arvo Sailev

Kuusingu loodud pildid osutavad kirju inimloomaaia poole

Kuusingu töid iseloomustab teatav nooruslik mässumeelsus ja revolutsioonile kutsumine, poliitiliste valupunktide esitamine kõverpeeglis, allegoorilised olukorrad.

Oma ühe eeskujuna nimetab Kuusing Hollandi renessansi meistrit Hieronymus Boschi. Maali ja graafika kõrval on Kuusingu loomingus olulisel kohal ka tegevuskunst.

Foto: Arvo Sailev

Kuusingu peamiseks inspiratsiooniallikaks on inimesed. Kuusing loob (sür)realistlikke ja mütoloogilise sisu ning väljanägemisega situatsioonilisi pilte, mis osutavad sõrmega otse kirju inimloomaaia poole. Autori käsitletud teemad on siirad ja lihtsad, jäädvustades ühtmoodi nii justkui teolt tabatuna mõjuvaid ärihaisid ja poliitikud kui ka allpool vaesuspiiri elavaid kodutuid. Kunstnik ei jäta puudutamata ka iseennast, naabreid, tuttavaid, inimesi tänavalt.

Kuusingu maailma kujutised on satiirilised, kuid pole kunagi kurjad

Kuusingu kõverpeeglist nähtud maailma kujutised on vaieldamatult satiirilised, kuid need pole kunagi kurjad. Tema tegelased võivad tunduda veidrate, mõnikord isegi naeruväärsetena, kuid tal puudub nende suhtes üleolekutunne või didaktiline kõrvalt (ülalt) vaataja positsioon. Kuusing ise, aga ka ükskõik kes tema kunsti tarbijatest, võib olla üks tema hariliku maailma harilikest inimestest. Maailmas, kus me elame (enam) ei ole üldkehtivat tõde, ei ole ka alust tegelikkuse ja väljamõeldise eristamiseks. Reaalsuse ja fiktsiooni tasakaal on märkimisväärselt muutunud. Me elame hiiglaslikus pildis. Kunstnikul on üha vähem tarvis oma teosele sisu leiutada. Fiktsioon juba eksisteerib. Teostel ei ole kujutatud konkreetseid inimesi ega situatsioone. Kõik kujutatu on fiktsioon.

Foto: Arvo Sailev

Kuusingu auhinnad: 

  • 2023 “Mammoths of Printmaking” Kaunas International Printmaking Biennial 3.koht.
  • 2021 Fr. R. Kreutzwaldi mälestusmedal
  • 2021 Füürer Praiss
  • 2020 Võrumaa Kultuuripärl
  • 2019 Diplomi tunnustus 2. Rahvusvaheline Graafika Biennaal, Jerevan, Armeenia
  • 2018 EKL Kevadnäituse publikupreemia, Tallinn, Eesti
  • 2013 Aasta Graafik, Eesti
  • 2010 IN Graafika Festivali Grand Prix, Pärnu, Eesti
  • 2008 Aasta kunstnik, Pärnu, Eesti
  • 2006 IN Graafika Festivali Grand Prix, Pärnu, Eesti

Toomas Kuusingu kohta saab lisainfot SIIT!

GALERII: ARVO SAILEV, AL PALDROK

Head Uudised GoodNews