1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Narvas toimub moešõu, millist Eestis pole varem olnud
Narvas toimub moešõu, millist Eestis pole varem olnud

Narvas toimub moešõu, millist Eestis pole varem olnud

Pühapäeval toimub Narvas moe- ja keelekooli MOEPÖÖRE moešõu, kus näeb rõivaid ning aksessuaare, mida on loonud taaskasutatud materjalidest Ida-Virumaal ja Tallinnas elavad eesti keele õppijad koostöös tunnustatud Eesti disaineritega. Moešõu on tasuta ning kohapeale on oodatud kõik huvilised.

Tänavu märtsis kokku saanud keeleõppijate ja disainerite ees seisis uudne väljakutse: luua unikaalne jätkusuutlik moekollektsioon ning harjutada eesti keelt.

„Ääretult põnev oli jälgida, mida keeleõppijatest disainerid on loonud vaid kolme kuuga, taaskasutades Uuskasutuskeskusest leitud materjale. Samuti on huvitav jälgida kuidas moekooli mentorid aitavad ja suunavad õpilasi. Olen natukene saanud kollektsioone juba piiluda ja vôin kinnitada, et tulemas on vähemalt paar väga meisterlikku teost,” lausus üks moe- ja keelekooli MOEPÖÖRE korraldajaid moefotograaf Getter Raiend.

Valminud rõivaid ja aksessuaare näeb Narva suurimas kaubanduskeskuses Astri toimuval avalikul moešõul. Selle käigus selgub, kes keeleõppijatest pälvib oma loominguga tiitli „Parim jätkusuutlik moekollektsioon” ning saab 1000 eurot edasiseks moealaseks tegevuseks.

„Ma ise olen pärit Kohtla-Järvelt. Sain keskhariduse Jõhvi Kutsehariduskeskuses rõivaste õmblemise erialal. Alles siis kolisin Tallinna õppima moedisaineriks. Sel ajal polnud selliseid lahedaid projekte, mis võimaldaksid loomingulistel inimestel erinevas vanuses avaneda, näidata oma loovust, saada õpetust moeekspertidelt, nõu mentorilt ja samal ajal õppida eesti keelt. Seega olen äärmiselt rõõmus, et sellised projektid hakkasid ilmnema minu kodukandis, ja olen väga õnnelik, et olen sellest väikesest osast osa,” sõnas žürii esinaine stilist Svetlana Agureeva.

Lisaks moe- ja keelekoolis MOEPÖÖRE loodud kollektsioonidele näeb moešõu laval ka teiste Eesti moedisainerite töid: Studio KÄT, Anu Sirkas, LUSTE ja GALLERYxRED ISLAND. Esmakordselt näitavad Narvas oma lõputöid ka Kõrgema Kunstikooli Pallas tekstiili- ja nahaosakonna tudengid.

Moešõu MOEPÖÖRE toimub Narvas Astri keskuses pühapäeval, 11. juunil kell 16–18. Kõik huvilised saavad seda vaadata tasuta.

Olulisemad faktid moe- ja keelekoolist MOEPÖÖRE:

  • Tõi kokku 40 eesti keele õppijat Ida-Virumaalt ja Tallinnast, kes töötasid 12 meeskonnas.
  • Algatajateks on Integratsiooni Sihtasutuse Narva eesti keele maja, Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia ja moefestival Estonian Fashion Festival.
  • Kogu tegevus koolis toimus eesti keeles ja oli toetatud Integratsiooni Sihtasutuse Narva eesti keele maja õpetaja Julia Viirsalu poolt.
  • Mentoriteks olid Eesti disainerid, kes edukad jätkusuutlikus disainis: Ivo Nikkolo peadisainer Margot Vaaderpass, moeateljee KÄT asutaja Kätlin Kikkas, äsja maailma esimest e-kaubanduse pakendiringluse süsteemi TANGO EESTI käivitanud Liis Tiisvelt ning kudumeid loov Anu Sirkas.
  • Vajalikke kogemusi jagasid õpilastele töötubades tunnustatud asjatundjad: Tallinna Tehnikakõrgkooli õppejõud Diana Tuulik, Viljandi Kultuuriakadeemia juht Juko-Mart Kõlar, moeportaali asutaja Aljona Eesmaa, moefotograaf Getter Raiend.
  • Sobilikke materjale said õpilased eelkõige Uuskasutuskeskuse kogutud esemetest, Ivo Nikkolo laojääkidest ning kauplustest Abakhan.
  • Parima moekollektsiooni valib žürii, mille koosseisu kuuluvad: Svetlana Agureeva, Juko-Mart Kõlar, Lembe Lahtmaa, Anna Farafonova, Getter Raiend ja Aljona Eesmaa.
Head Uudised GoodNews