1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. National Geographic esitleb dokumentaalfilmi kosmoseteleskoobist Hubble
National Geographic esitleb dokumentaalfilmi kosmoseteleskoobist Hubble

National Geographic esitleb dokumentaalfilmi kosmoseteleskoobist Hubble

Hubble (1)24. aprillil möödub kosmoseteleskoobi Hubble lennutamisest orbiidile 25 aastat. Teaduskanal National Geographic näitab NASA kõige kuulsama teleskoobi aastapäeva puhul dokumentaalfilmi „Hubble’i kosmiline reis“, mis linastub sel pühapäeval, 19. aprillil kell 18.00.

25 aastat töötanud kosmoseteleskoop Hubble on osutunud maailma üheks tootlikumaks teadusmasinaks, mis on püüdnud hämmastavaid pilte suurejoonelistest galaktikatest, plahvatavatest tähtedest ning udukogudest, muutes revolutsiooniliselt inimkonna arusaama universumist.

13-meetrine teleskoop Hubble saadeti kosmosesse 24. aprillil 1990. aastal Discovery kosmosesüstikuga. Teleskoobi ehitamine ja kosmosesse saatmine võttis rohkem aega kui NASA Apollo kosmoselendude missioonid ning selle ehitamine maksis koguni 2,5 miljardit dollarit.

Hubble (2)Mõni nädal pärast teleskoobi kosmosesse läkitamist algasid probleemid. Selgus, et Hubble’i 2,4-meetrise läbimõõduga peapeegel oli lihvitud vale kujuga, mistõttu jäädvustas see vaid uduseid pilte. Projekti ebaõnnestumine oleks viinud NASA pankrotti, kuid teleskoop õnnestus parandada kolm aastat hiljem. Sellest ajast on Hubble jäädvustanud ikoonilisi pilte galaktikatest, tähtedest ja udukogudest.

Teleskoop talub kosmoses tiireldes igasugust värisemist ja salvestab ka pikkade vahemaade tagant kõige teravamaid pilte erakordsete detailidega. Maailma kõige kuulsam teleskoop võimaldab näha galaktikaid, mis on rohkem kui 13 miljardit aastat vanad.

Hubble (3)National Geographic’u dokumentaalfilmis on intervjuud teleskoobi-saaga jaoks murranguliste võtmeisikute ning tunnustatud astrofüüsikutega, kelle hulgas on ka Stephen Hawking. Jutustaja rollis on astrofüüsik ja sarja „Tähejutud“ saatejuht Neil deGrasse Tyson.

„Hubble muutis seda, kuidas inimesed universumit tajuvad. Teleskoop ühendab teadust ja kõrgetasemelist insenerikunsti. Hubble’i tehtud pildid on niivõrd kaunid ja detailirohked, et need ei vaja lisaselgitust Universumi ilu ning majesteetlikkuse edasiandmiseks,“ rääkis Neil deGrasse Tyson.

„Hubble’i kosmiline reis“ linastub National Geographic kanalil 171 riigis, 45 keeles. Eestis linastub „Hubble’i kosmiline reis“ pühapäeval, 19. aprillil kell 18.00.

Head Uudised GoodNews