1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Nõmmel Harku metsarajal 100. rabajooksul purustati nii rajarekord kui osalusrekord
Nõmmel Harku metsarajal 100. rabajooksul purustati nii rajarekord kui osalusrekord

Nõmmel Harku metsarajal 100. rabajooksul purustati nii rajarekord kui osalusrekord

Pühapäeval toimus Nõmmel Harku metsarajal 100. rabajooks. Ilus ilm meelitas juubelijooksule rekordarvu osalejaid – 2432. Sündis ka uus rajarekord, kui Leonid Latsepov jõudis finišisse ajaga 18.11.

Rabajooks toimub kaks korda aastas – jooksuhooaja alguses ja lõpus. See on suurim tasuta rahvajooks Eestis ja on traditsioonidele truuks jäänud 50 aastat. Stardipaik ja pisut üle kuue kilomeetri pikkune metsarada on sama, pole osavõtutasu ega kiipidega ajavõttu, registreerimiseks tuleb kohapeal täita osalejakaart ja finišis saavad lõpetajad vimpli.

„100. rabajooks möödus suuremate viperusteta. Ilus ilm ja korraldajate järjepidevus tagas head emotsioonid kogu perele. Meeste rajarekordi purustamine lisas sellele kõigele veelgi vürtsi. Eriti head meelt tegi, et auhinnad sai üle anda koos jooksu pikaaegse korraldaja Arno Aadma ja Nõmme 95aastase spordilegendi Heldur Tuulemäega,“ sõnas Nõmme linnaosavanem Karmo Kuri, kes pärast stardipaugu andmist ka ise rajale tormas. Rabajooks oma traditsioonidega oli, on ja jääb Nõmme tähtsündmuseks. „Kohtumiseni Harku metsas kevadel 101. jooksul,“ lisas Kuri.

Ilus ilm ja korraldajate järjepidevus tagas head emotsioonid kogu perele. Meeste rajarekordi purustamine lisas sellele kõigele veelgi vürtsi.

Esimesel rabajooksul 50 aastat tagasi oli 71 osalejat. Sealt alates on üritus kasvanud ja viimastel aastatel on osalejate arv jäänud 1500 kanti. Ilus ilm meelitas pühapäeval Harku metsarajale tuhandeid jooksusõpru ja lootust oli, et püstitatakse osalusrekord. Pärast jooksu osalejakaarte kokku lugedes selgus, et osalejaid oli 2432 ja viis aastat püsinud osalusrekord sai löödud 53 osalejaga.

Pärast jooksu osalejakaarte kokku lugedes selgus, et osalejaid oli 2432 ja viis aastat püsinud osalusrekord sai löödud 53 osalejaga.

Esimeses ühisstardis startinute vahel selgitatakse välja kolm paremat meest ja naist, ning 2012. a või hiljem sündinute vahel kolm kiiremat poissi ja tüdrukut. Kuigi elektroonset ajavõttu rabajooksul pole, pakub sellel osalemine huvi ka meie jooksutippudele.

Seekord oli stardis ka Leonid Latsepov, kellel tänavu ette näidata kümned võidud ja rekordid. Rabajooksule tuli ta sihiga purustada 20 aastat püsinud rajarekord 18.16, mis kuulus Vjatseslav Košelevile. Finišisse jõudis Latsepov 6,07 km pikkuselt rajalt ajaga 18.11.

Foto: Karl Kirt

“See oli tõesti väga kõva rekord,” kommenteeris Latsepov finišijärgses intervjuus Riho Järveläinenile Košelevi senist tippmarki. “Ma olen protokolle vaadanud, ta on võitnud rabajooksu viis korda järjest. Tegemist oli väga kõva krossijooksjaga Eestis ja see, et ma suutsin siin ringil joosta kiiremini kui tema, see on suur au ja mul on tõesti väga hea meel,” sõnas Latsepov. “Viimane kilomeeter pidin kiirendama väga kõvasti, et seda rekordit saada. Mul oli sisemine tunne, et ma ei jõua, et on vaja juurde panna. Kui ma tablood nägin, alles siis ma oskasin arvestada, et nüüd vist tuleb. Ma arvan, et kui tulla värskena, siis saaks kümme sekundit kiiremini,” lisas eelmisel päeval krossijooksu karikavõistlustel võidutsenud rekordimees.

Tegemist oli väga kõva krossijooksjaga Eestis ja see, et ma suutsin siin ringil joosta kiiremini kui tema, see on suur au ja mul on tõesti väga hea meel.

Esimesed 1800 lõpetajat said traditsioonilise rabajooksu vimpli, mis iga kord on erineva kujundusega. Neid, kes rabajooksudel kümneid kordi osalenud on palju ja nii mõnelgi on ette näidata muljetavaldav vimplite kollektsioon. Nõmme Majas (Valdeku 13) on detsembri alguseni näitus „Rabajooks 100“, kus neid vimpleid ja muid meeneid näha saab. Juubelijooksu puhul anti välja rabajooksu märk, mille said lunastada need, kellel ette näidata 10 erinevat rabajooksu vimplit.

Foto: Karl Kirt

100. Rabajooksu vimpel toimib oktoobri lõpuni sooduskaardina Järve Keskuse Sportlandis (25% soodustust treeningvarustuselt), Vorstiabi kaupluses (15% soodustust) ning Kaja Pizzas, Mia Pagaris ja Kius Restos (10% soodustust). Lisaks jagasid finišis sooduskuponge Viking Line ja MyFitness.

Kõigi osavõtjakaartide vahel loositi välja kümneid auhindu. Auhindadega toetasid AT-Sport, Huppa, SportPlus, Cool Padel, Myfitness, 24/7fitness, Nõmme uisuplats, Von Glehni Teater, ApolloKino, Vorstiabi, Kõhuorjad, Kooker, Tere Piim, Värska Originaal, Elovena, Teval Elektroonika ning Nõmme kohalikud restoranid Paju Villa, Snoob, Jah, kallis!, Elsa, Hiiu pubi ja Sõõrikukohvik. Korraldusliku poole pealt pani õla alla Scult sihtasutus #SõberSportima, Topsiring ja kümned vabatahtlikud. Kohapeal jagas tasuta sooja teed Nõmme malevkond ja Naiskodukaitse Nõmme jaoskond – ka suhkru ja sidruniga tee jooksu lõpetuseks on traditsioon, mis on püsinud 50 aastat.

Müügil olid ka rabajooksu kujundusega särgid, millest saadud müügitulu suunatakse Liikumispuudega Laste toetusfondi. Lõplik summa on veel teadmata, sest tasuda sai sularahas, arvega või toetustelefonile helistades, aga rabajooksu päeval kogunes kogumiskasti üle tuhande euro.

Müügil olid ka rabajooksu kujundusega särgid, millest saadud müügitulu suunatakse Liikumispuudega Laste toetusfondi.

Juubeliüritustele pannakse punkt neljapäeval 17. oktoobril kell 18, kui rabajooksu stardipaigale istutatakse puu täpselt sellele joonele, kus anti start 100. rabajooksule.

Rabajooksu korraldas Nõmme linnaosa valitsus.

Tulemused:

Mehed

  • Leonid Latsepov 18.11
  • Oliver Annus 19.09
  • Riho Kirsipuu 19.51

Naised

  • Kertu Kula 22.24
  • Kristiina Verevmägi 22.48
  • Triin Gede 23.18

Poisid

  • Alfred Karu 24.40
  • Marc Metsma 25.51
  • Artjom Dzjuba 26.32

Tüdrukud

  • Mathilde Nurmsalu 27.18
  • Kristin Kaldre 29.03
Head Uudised GoodNews