1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Oktoober on elanikkonnakaitse kuu: valmistumine on pool võitu!
Oktoober on elanikkonnakaitse kuu: valmistumine on pool võitu!

Oktoober on elanikkonnakaitse kuu: valmistumine on pool võitu!

Päästeamet annab sügisel inimestele põhiteadmisi, kuidas valmistuda kriisideks ning katkestusteks. Kriisid võivad tabada ootamatult ja nende mõju sõltub sellest, kui hästi on riik, kohalikud omavalitsused ja inimesed selleks valmistunud.

Kriisid võivad tabada ootamatult ja nende mõju sõltub sellest, kui hästi on riik, kohalikud omavalitsused ja inimesed selleks valmistunud.

Foto: Erlend Štaub

Siseminister Lauri Läänemetsa sõnul on elanikkonna valmidus, nii inimeste endi ohutuse kui riigi toimimise seisukohast oluline mistahes kriisides, sest ka sõjalise rünnaku puhul püsib rinne vaid seni, kuni toimib tagala. “Ukraina, aga ka teiste riikide kogemusest näeme, kui oluline on, et inimesed oleksid valmis erinevateks ohuolukordadeks, sest just nemad moodustavad selle tagala, mis aitab riigil toimida ka kriisides. Sõjalise rünnaku puhul kukub vastupanu rindel kokku, kui elanikkond tagalas on haavatav ning seega ka riigi toimimine käpuli. Selleks, et toetada ning tõsta nii meie päästjate, kohalike omavalitsuste, kogukondade aga ka elanike valmisolekut kriisideks, oleme riigis otsustanud lähima kolme aasta jooksul investeerida enam kui 16 miljonit eurot elanikkonnakaitsesse. Kõike seda selleks, et meie ühiskond oleks tugevam ning tugev tagala püsiks,“ ütles Läänemets.

Lauri Läänemets. Foto: Erlend Štaub

Kui oleme valmis halvimaks, oleme valmis kõigeks

Päästeameti peadirektori, Margo Klaose sõnul on kriiside edukaks läbimiseks võtmetähtsusega Eesti inimeste valmisolek ning oskus kriisis õigesti käituda „ Kui oleme valmis halvimaks, oleme valmis kõigeks. Laialdased kriisiteadmised ning iga inimese valmisolek võimaldab meil kriisi ajal inimelusid nendes olukordades, kus abi ei pruugi kohe kõigini jõuda,“ ütles Klaos „Iga inimene võiks mõelda oma koduse olukorra peale ning hinnata, mida tähendab tema ja ta pere jaoks see, kui on vaja iseseisvalt toime tulla ühe nädala ilma elektri, vee ja kütteta.“

Päästeamet on elanikkonnakaitse juhtasutus ning vastutab muu hulgas varjumise, ulatusliku evakuatsiooni, ohuteavituse arendamise ja inimeste kriisivalmiduse parandamise eest.

Kui kriis on käes, ei ole enam aega valmistuda

„Kui kriis on käes, ei ole enam aega valmistuda. Päästeamet nõustab ja koolitab inimesi, et igaüks oleks kriisideks paremini valmis. Näiteks saavad ettevõtted, kohalikud omavalitsused ja kogukonnad tellida endale elanikkonnakaitse koolitusi. Kutsun kõiki üles seda võimalust kasutama,“ ütles Klaos.

Päästeamet nõustab ja koolitab inimesi, et igaüks oleks kriisideks paremini valmis. Näiteks saavad ettevõtted, kohalikud omavalitsused ja kogukonnad tellida endale elanikkonnakaitse koolitusi.

„Muu hulgas loome koostöös kohalike omavalitsustega üle Eesti kerksuskeskusi: info- ja tugipunkte, kuhu kohalik elanik saab tõsisemate kriiside korral vajadusel pöörduda. Samuti töötame koos partneritega iga päev selle nimel, et riigis oleks toimiv ohuteavituse süsteem – sireenidest meediateavituseni. Arendame nii uusi kui ka juba kasutuses olevaid ohuteavituse kanaleid ning töötame selle nimel, et kriisiolukorras jõuaks info ja juhised inimesteni võimalikult operatiivselt ja kiiresti,“ märkis Klaos.

Oktoobris korraldab päästeamet ulatusliku teavituskampaania “Valmistu, et su elu/su pere/Eesti oleks kaitstud!”, mis annab esmast infot, millistele aspektidele peavad inimesed kriisideks valmistumisel tähelepanu pöörama.

Foto: Erlend Štaub

Kogu sügise jooksul pöörab päästeamet Eesti elanike ja ettevõtete tähelepanu erinevatele kriisiks valmistumise aspektidele. Lisaks pakub ettevõtetele ja organisatsioonidele kriisikoolitusi ning koostöös partneritega on valmimas ka elanikkonnakaitse e-koolitus, mille testimisega hakatakse pihta juba oktoobri keskpaigas. Pidevalt tegeleb päästeamet kohalike omavalitsuste valmisoleku arendamise ning koolitamisega.

Lauri Läänemets. Foto: Erlend Štaub

Tallinna Munitsipaalpolitsei Ameti juhataja asetäitja Janek Lass rõhutab, et linn on kriisiajal tallinlastele igakülgselt toeks. “Kriisis on oluline, et inimesed saaks vajaliku abi ja nõu kiiresti ning võimalikult otse kätte. Just selles saab kohalik omavalitsus abiks olla. Oleme nõu ja jõuga olemas nii kriisiks valmistumisel kui selle seljatamisel, et linlastel oleks kindlasti olemas keegi, kelle poole kiiresti pöörduda.”

OLE KRIISIKS VALMIS!

Head Uudised GoodNews