1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Otepää valla aasta emaks sai Anu Matsalu
Otepää valla aasta emaks sai Anu Matsalu

Otepää valla aasta emaks sai Anu Matsalu

13. mail toimus Nõuni kultuurimajas Otepää valla aasta ema tunnustamisüritus. Otepää valla aasta ema nimetusele esitati viis nominenti. Otepää valla aasta emaks sai Anu Matsalu.

Lisaks Anu Matsalule esitati nominentideks veel Anželika Juhkov, Marju Sarapuu, Merle Soonberg, Tiia Neemeste.

Meeleolukal aasta ema kontserdil esinesid Aire Pajuri lavastusega “E.M.A.” Nõuni noored. Tantsu lõid ansambel Pääsusilmad ja laulsid Lõbusad lesed. Emadele esitasid toreda laulu vallavolikogu esimees Rein Pullerits, vallavanem Jaanus Barkala ja Otepää Kultuurikeskuste juhataja Jorma Riivald.

Klaveril ja flöödil esinesid Anneli Kuusk ja Külliki Seepter H.Elleri Muusikakoolist. Aasta emasid tunnustasid Otepää vallavolikogu esimees Rein Pullerits, vallavanem Jaanus Barkala ja Otepää Naisseltsi esinaine Ene Raudsepp. Kõik emad said Helen Ilvese poolt valmistatud keraamilise linnukesed ning Otepää valla tänukirjad. Aasta ema sai lisaks sama kunstniku poolt tehtud keraamilise vaasi „Pesapuu“.

“Niikaua, kui püsib inimkond, on emadus ja emaks olemine au sees ja väärtustatud. Ema rollist on palju räägitud ja seda on raske ülehinnata,“ ütles Jaanus Barkala oma tervituskõnes. „Kas meis on emade visadust, kannatlikkust ja tarkust? On ju ema see, kes õpetab selgeks esimesed sammud, patsipunumise ja kingapaela sidumise. Ema annab meile edasi esimesed käitumis-, elu- ja mõtlemismustrid. Jagugu emade tarkust meie ja kogu Eesti tegemistesse!”

Traditsiooniliselt toimus tordioksjon, mille tulu läks seekord Nõuni noorte mänguväljaku heaks. Vaadata sai Nõuni noore Cäthy Alevi juhendamisel noorte poolt stencil-tehnikas tehtud emade ja vanaemade portreesid. Cäthy Alevi käsitööehted sai ka hiljem endale soetada.

Otepää valla emadepäeva tunnustamisürituse korraldasid Otepää Kultuurikeskused, Nõuni kultuurimaja, Otepää Naisselts, toetas Otepää Vallavalitsus. Nõuni kultuurimaja tänab ka toetajaid, kes aitasid saali kaunistada.

Aasta ema Anu Matsalu töötab Tehvandi Spordikeskuses kokana. Anu on sündinud ja üles kasvanud Põlvas, kuid elanud juba üle 30 aasta Otepääl. Anu ja Maigo on abielus olnud 32 aastat, alates vanema tütre Liisi sünnist. Anu on töötanud kunagises Otepää pagariäris ja burgerikioskis, Otepää reisibüroos, Bernhard Hotellis, Otepää Lasteaias õpetaja abina ja majandusjuhatajana. Ühel hetkel tundis Anu, et ta tahab oma elu siduda tegevusega, mida ta on alati nautinud ja mille vastu on tal suur kirg – kokandus. Nii otsustaski ta minna uuesti kooli ja lõpetas Tartu Kutsehariduskeskuses koka eriala. Ta on alati olnud suur elukestva õppe pooldaja. Viimased aastad on Anu pühendunud koka tööle Tehvandi Spordikeskuse restoranis. Tema poolt valmistatud toidud on saanud suurepärast tagasisidet restorani külastajatelt lausa igapäevaselt. Tutvusringkonnas on Anu valmistatud salatid, lihatoidud, kringlid ja tordid peamiseks jututeemaks ning neid palutakse valmistada erinevate sündmuste ja koosviibimiste jaoks.

Anu on armastusega üles kasvatanud kolm tütart. Liis töötab reisikonsultandina, Karin on töötanud aastaid lasteaiaõpetajana, kuid viibib hetkel lapsehoolduspuhkusel ning Karmen äsja gümnaasiumi lõpetanuna planeerib maailma avastama minna. Matsalude perekond on olnud alati väga kokkuhoidev ning enamasti igal nädalavahetusel saab pere kokku Otepääl, kus jagatakse muljeid elust-olust, planeeritakse põnevaid tegemisi-väljasõite või hoopis küpsetatakse üheskoos midagi meelepärast. Emana on Anu justkui “Muumimamma” Muumiorulugudest, kes alati hoolitseb, et kõigil oleks hea: ta leiab igast olukorrast midagi positiivset ning pühendub sellele, et kõigil teistel oleks hästi, jättes enda vajadused teisejärguliseks. Nüüd on Anu ka vanaema ning ideaalsemat vanaema ei oskakski soovida. Ta leiab alati aja, et tegeleda oma lapselapsega ja kuna ta on ise juba kolm last üles kasvatanud, siis on tal kõik nipid-trikid teada ning oma tütardele on ta laste kasvatamisel suureks eeskujuks. Ta on kõige parem, heasüdamlikum ja siiram inimene siin maailmas. Tema laste jaoks on ta aasta ema iga päev.

Aasta ema nominent Anželika Juhkov töötab hooldaja ja puhastusteenindajana.
Anželikal on 10 last, mis ilmselgelt näitab, et ta armastab lapsi. Ta on ema, kes on igale oma lapsele toeks, suunab ja vajadusel juhendab neid. Ta on ema, kes töötab kahe koha peal, et pere vajadused oleksid täidetud. Koos oma abikaasaga on nad kasvatanud oma lastest tublid ja töökad inimesed. Kodunt on alati võimaldatud lastel käia ekskursioonidel ja erinevatel väljasõitudel. Ta hoolitseb pidevalt selle eest, et kõik tema lapsed tunneksid ennast võrdsetena. Lastel on kodus tagatud hea ja turvaline keskkond. Samuti on ta oma lastelastele alati olemas. Ta on ema, kes jätab end pigem tahaplaanile ja seab lapsed alati esikohale.

Aasta ema nominent Marju Sarapuu ametiks on algklasside õpetaja Puka Koolis.
“Kas ema südant tunned sa? Nii õrn, nii kindel, muutmata. Ta sinu rõõmust rõõmu näeb, su õnnetustest osa saab.” Need tuntud laulusõnad on väga täpsed kirjeldamaks Marju armastust ja hoolt oma pere vastu.

Peagi oma 40ndat pulma-aastapäeva tähistavad ema Marju ja isa Lembit on loonud turvalise ja usaldusväärse kodu kolmele suureks ja tubliks kasvanud lapsele. Pere on alati olnud kokkuhoidlik. Ema Marjuga saab arutada kõiki oma muresid ja rõõme. Marju  leiab alati oma laste ja viie lapselapse heaks aega ja tähelepanu. Lapselapsed hindavad ja armastavad väga oma vanaema ega jõua tihtipeale kohtumist ära oodata. Marju on 1984. aastast töötanud Puka Koolis algklasside õpetajana. 2022.a tunnustati teda Otepää valla aasta klassiõpetaja tiitliga. Vabal ajal nokitseb Marju hea meelega aias, tegeleb aeg-ajalt käsitööga, lahendab ristsõnu, loeb raamatuid. Ta on pikalt tegelenud rahvatantsuga ja viinud õpilasi tantsupidudele. Lauluhuvilisena laulab täna Marju lausa kolmes laulukooris (Segakoor U-Tuur, Puka naisansambel ja Tõlliste-Puka- Sangaste segakoor).

Aasta ema nominent Merle Soonberg töötab Otepää kultuurimajas kultuurikorraldajana. Merlel on kaks täiskasvanud last. Merle on Otepääl olnud pildis sellest ajast, kui oli noor tüdruk. Ta on tegev paljude erinevate kollektiivide juhendajana ning on olnud laste rahvamuusikaorkestrite “Karupojad”, “Mõmmid” juht juba rohkem, kui 20 aastat. Ta ei ole ainult ema oma lastele vaid emalikuks eeskujuks olnud paljudele Otepää noortele. Merle on tõeline pärl Otepää valla kultuurielus, teda on tunnustatud paljude erinevate auhindadega. Ta on soe, särav, hooliv ja töökas. Tema lapsed on võtnud emast eeskuju ning jätkavad õpinguid pärimusmuusika erialal.

Aasta ema nominent Tiia Neemeste töötab müügiesindajana. Tiial on kolm last. Tiia on väga töökas ja tubli ema, kes on eeskujuks teistele kodu ja perekonna väärtustamisel ning laste kasvatamisel. Tiia on müügiesindaja ametis äärmiselt edukas, olles võitnud mitmeid mainekaid auhindu Baltikumi tasemel. Tiia näitab alati üles siirast hoolivust, võttes avasüli koduõuel vastu kõik oma pereliikmed, tuttavaid ja sõpru, kokates kõigil perekondlikel üritustel unustamatuid toite ning Tiia on aktiivne kogukonna liige ja eestvedaja. Puka kogukonna köögis näeb teda tihtipeale, kas üritustelt osa võtmas või neid aitamas korraldada. Müügiesindaja töö võib Tiia tihti suvel laatadele, kus tema rõõmsameelsus lausa tõmbab inimesi ligi.

Head Uudised GoodNews