1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Pilootprojektiga sai kiire internetiühenduse rajamiseks rahastuse 5 kogukonda
Pilootprojektiga sai kiire internetiühenduse rajamiseks rahastuse 5 kogukonda

Pilootprojektiga sai kiire internetiühenduse rajamiseks rahastuse 5 kogukonda

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) ja Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ameti (TTJA) koostöös alustati maikuus pilootprojektiga, mille raames said toetust kohalikud kogukonnad, kes soovivad maapiirkonda rajada kiire interneti püsiühendust. Toetuste kogumaht on 800 000 eurot ning kokku laekus 8 taotlust, millest 5 sai rahastuse. Kokku ehitatakse 100 uut kiire interneti ühendust.

Meetme vastu tunti aktiivselt huvi juba enne taotlusvooru avamist. Küsimusi laekus paarikümnest külast üle Eesti. Toetuse saamiseks oli vajalik kogukonna algatus, asustusüksuse elanike huvi korralik kaardistamine ja selles vähemalt 50% kaetuse tagamine, projekti teostamise hinnaklassi sobivus ning omafinantseeringu tasumise võimekus.

„Esmane tagasiside meetmele on olnud hea. Positiivsena tuuakse, et toetus jõuab tõsiste huvilisteni ning omafinantseering on suhteliselt madal. Elluviidud toetusmeetme puhul oli pigem eelis väiksematel küladel, kuna toetuse maksimaalne suurus seadis teatud piirangud. Tore on näha, et meil on aktiivseid külasid, kes ise soovivad tuua endale interneti kiirtee koju,“ selgitas TTJA sideosakonna juhataja Oliver Gailan.

  • Keskmine toetus oli 160 000 eurot projekti kohta ja see makstakse välja vastavalt tööde edenemisele. Projektide abikõlblikkuse periood on maksimaalselt 2 aastat, seega hiljemalt juunis 2025 peavad kõik planeeritud tegevused olema lõpetatud.
Head Uudised GoodNews