1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. PÖFF-il näeb 19ne täispika filmi esilinastust
PÖFF-il näeb 19ne täispika filmi esilinastust

PÖFF-il näeb 19ne täispika filmi esilinastust

PÖFFTänavu 18. korda toimuval Pimedate Ööde Filmifestivalil (PÖFF) näidatakse rekordiliselt kümmet rahvusvahelist ja üheksat Euroopa täispika filmi esilinastust.

Suur osa esilinastuvatest filmidest kuulub võistlusprogrammidesse, kuid rahvusvaheliselt esilinastub ka näiteks festivali lõpufilm – prantsuse režissöör Eric Lartigau komöödia “Perekond Belier’id“, teatas PÖFF-i pressiesindaja.

PÖFF-il linastub 260 täispikka mängu- ja dokumentaalfilmi ning teist sama palju lühi- ja animafilme. “Kui filmide arv on pikka aega juba samal tasemel püsinud, siis esilinastuste arv on ajapikku ikka kasvanud,” nentis PÖFF-i direktor Tiina Lokk.

Festivali kinnitamine Rahvusvahelise Produtsentide Liitude Föderatsiooni FIAPF poolt alates käesolevast aastast temaatiliselt ja geograafiliselt piiramata võistlusprogrammi koostamise õigusega festivalide hulka avab Loki sõnul ka rohkem uksi esilinastuste programmi saamiseks. “Kokku on sellise õigusega festivale maailmas 15 ning filmiautorite ja levitajate jaoks tähendab see kasvavat usaldust ja huvi oma filme just neil festivalidel esilinastustena välja tuua,” lisas Lokk. Rõõmu teeb festivali direktorile ka esilinastuste lai geograafiline jaotus – Euroopa kõrval on esindatud ka näiteks filmid Aasiast, Lähis-Idast ja Ameerikast.

“Rahvusvahelistest esilinastustest torkab silma Lõuna-Korea režissööri Kim Jin-Moo debüütfilm “Apostel”, mis seob vaatajad ühe maailma müstilisema riigi Põhja-Koreaga. Režissöör annab läbi ekraani edasi tugevat hirmu- ja usaldamatusetunnet – filmi tõeline sügavus peitub aga inimloomuse ja religiooni kokkupuutepunktis. Märksa helgemates toonides on aga režissöör Eric Lartigau koguperefilm “Perekond Belier’id”, mis linastub enne PÖFF-i vaid korra Prantsusmaal ning on elurõõmus draama unistustest ja nende täitumisest, perekonnasuhetest ja armastusest. Selle filmiga paneme ka festivalile tänavu punkti,” tõi Lokk PÖFF-i raames esilinastuvatest filmidest kaks näidet.

“Euroopa esilinastustest võiks välja tuua Kanada-Palestiina-Prantsusmaa koostööfilmi “18 tagaotsitavat”, animatsiooniga kombineeritud dokumentaalfilmi, millega režissöörid Paul Cowan ja Amer Shomali jutustavad tõestisündinud loo Palestiina-Iisraeli konfliktist. Filmi sündmustik kuvab palju realistlikuma igapäevapildi sellest, mis muidu jõuab meieni uudiste vahendusel hoopis teisel kujul. Visuaalselt lummava pildi inimloomusest toob vaatajateni ka Aasia indie-kino tõusva talendi Kiki Sugino režiidebüüt “Usaldus”,” tõi Lokk kaks silmapaistvat näidet ka Euroopa esilinastustest PÖFF-i programmis.

Tänavune Pimedate Ööde Filmifestivalil toimub 14.-30. november. PÖFF-i piletite eelmüük algab reedel.

Head Uudised GoodNews