1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Kaljulaid Pariisis: riikide roll on luua toimiv energiaturg
President Kaljulaid Pariisis: riikide roll on luua toimiv energiaturg

President Kaljulaid Pariisis: riikide roll on luua toimiv energiaturg

Prantsusmaal töövisiidil viibiv president Kaljulaid kohtus eile õhtul Pariisis Rahvusvahelise Energiaagentuuri juhi dr Fatih Biroliga, kellega arutas nii energiapoliitika kui energiaturgude kujundamise üle. Riigipea rõhutas kohtumisel riikide olulist rolli toimiva energiaturu loomisel.

„Energiatootmises on alati turumoonutused, aga me peame mõtlema, kuidas see turg tegelikult kõige efektiivsemalt toimima saada. Vabaturu pooldajana olen selgelt seda meelt, et kõige mõistlikum viis energiapoliitika suunamiseks on see, kui riigid loovad toimivad energiaturud. See tähendab taristut, see tähendab õiguslikku raamistikku ning võimalusel avaliku rahaga ise tootmises mitte osalemist. Nii tekib erasektoril võimalus ja motivatsioon võtta tootmine enda kanda, nii saavad tegelikult eelise innovaatilised ja keskkonnasõbralikud energiatootmise viisid, mis peaks olema nii iga riigi kui rahvusvahelise koostöö ühine eesmärk,“ ütles president Kaljulaid kohtumisel. Ta rõhutas, et energiatootmisest ei saa tänapäeval enam rääkida ilma kliimaohtudest ning keskkonnahoiust rääkimata.

Vabariigi President ja dr Birol aurtasid veel ka nutikate energiavõrkude arengu ja digitaliseerimise hoogustamist energeetikavaldkonnas, samuti rahvusvaheliste organisatsioonide rolli energiapoliitika kujundamisel. 

Vabariigi President on töövisiidil Prantsusmaal, kus kohtub homme Prantsuse majandus- ja rahandusministri Bruno Le Maire’ga. Riigipea naaseb Eestisse reede õhtul.

Head Uudised GoodNews