1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Karis Maapäeval: meie linnad ja külad on hoitud seni, kuni tunneme vastustust ja uhkust oma kodukandi üle
President Karis Maapäeval: meie linnad ja külad on hoitud seni, kuni tunneme vastustust ja uhkust oma kodukandi üle

President Karis Maapäeval: meie linnad ja külad on hoitud seni, kuni tunneme vastustust ja uhkust oma kodukandi üle

Vabariigi President Alar Karis ütles XV Eesti Külade Maapäeva „Vunki külale“ avamisel Võrus, et Eesti linnad ja külad on hoitud seni, kuni tunneme vastustust ja uhkust oma kodukandi üle. „Elujõulised maapiirkonnad, kus on korralikud ühendused, on tööd ja ettevõtlust ning toimib haridus- ja kultuurielu, on Eesti kestmiseks ülimalt olulised,“ ütles riigipea. „Seda kõike võib olla keeruline hoida või saavutada, kuid muretus ning ükskõiksus ei saa siin olla head kaasteelised.“

Elujõulised maapiirkonnad, kus on korralikud ühendused, on tööd ja ettevõtlust ning toimib haridus- ja kultuurielu, on Eesti kestmiseks ülimalt olulised.

President Karise sõnul peab hoolitsema ka selle eest, et elu maapiirkondades ei lämmata erinevad bürokraatlikud normid ja piirangud. „Kõigile sellistele normidele tuleb vaadata mõistliku kriitilisusega otsa ning jätta eluõiguse vaid neile, mis tõesti vajalikud on,“ ütles ta.

Riigipea avaldas heameelt, et külaliikumisel on süda õige koha peal ning on tahe kujundada kohalikku elu. Ta tõi esile külaliikumise koostöö omavalitsustega, sest tuleval aastal on Eestis kohalikud valimised ning kõik need teemad, mida Eesti Külade Maapäeval arutatakse tuleb panna järgmistel kohalikel valmistel kõlama. „Maaomavalitsustes teevad külad valla ja nii oleneb küladest, milline saab olema uus vallavõim,“ sõnas president Karis.

Maapäev on Eesti külade parlament, mida korraldab MTÜ Eesti Külaliikumine Kodukant alates 1996. aastast. Maapäev toimub iga kahe aasta tagant üle Eesti erinevates maakondades. Seekord toimub XV Maapäev toimub 17.–18. augustil Võrumaal. Pealkirja all “Vunki külale“ otsitakse ühiselt teadmisi, oskusi ja väärtusi, mis aitavad tulevikus paremini elada ja oma kultuurist kantuna paremat homset luua.

GALERII: AARE HINDREMÄE

Head Uudised GoodNews