1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Karis osaleb Genfis Eesti CERNi täisliikmesuse tseremoonial
President Karis osaleb Genfis Eesti CERNi täisliikmesuse tseremoonial

President Karis osaleb Genfis Eesti CERNi täisliikmesuse tseremoonial

President Alar Karis osaleb täna Eesti Euroopa Tuumauuringute Organisatsiooni (CERN) täisliikmeks saamise puhul pidulikul lipuheiskamise tseremoonial. Riigipead saadavad visiidil Tartu Ülikooli rektor Toomas Asser ning Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituut direktor Urmas Nagel.

Vabariigi Presidendi sõnul avardab CERNi täisliikme staatus Eesti ettevõtjate, teadlaste ja üliõpilaste võimalusi osaleda tipptehnoloogilises teadus- ja arendustöös. „See on Eesti teaduse ja tehnoloogiaettevõtete jaoks oluline verstapost,“ ütles president Karis. „CERNi liikmesus oli meie teadlaskonna kindel soov juba aastaid tagasi, kui töötasin Tartu Ülikooli rektorina. Mul on hea meel, et meie akadeemilise kogukonna, ettevõtete ja valitsuse püüdlused on selle reaalsuseks muutnud.“

ERNi liikmesus oli meie teadlaskonna kindel soov juba aastaid tagasi, kui töötasin Tartu Ülikooli rektorina. Mul on hea meel, et meie akadeemilise kogukonna, ettevõtete ja valitsuse püüdlused on selle reaalsuseks muutnud.

President Karis kohtub CERNi peadirektori Fabiola Gianottiga, kes annab ülevaate CERNi tegevusest. Kohtumise põhitähelepanu all on teaduskoostöö süvendamine, ettevõtete innovatsioonivõime ning teadus- ja arendustegevuse investeeringute suurendamine. Samuti kohtub riigipea CERNis töötavate Eesti teadlastega ning tutvub maailma suurima osakestekiirendi tööga.

Kohtumise põhitähelepanu all on teaduskoostöö süvendamine, ettevõtete innovatsioonivõime ning teadus- ja arendustegevuse investeeringute suurendamine.

Pärastlõunal külastab Eesti riigipea Šveitsi biotehnoloogia ja bioteaduste teadusuuringute tippkeskust, kus teadustööd on suunatud neuroteaduse, digitaalse tervise ja globaalse tervise uuringutele.

Visiidi lõpus kohtub Eesti riigipea Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) peadirektori Ngozi Okonjo-Iwealaga, kellega räägitakse reeglitel põhinevast kaubavahetusest, Ukraina toetamisest ning säästva arengu eesmärkide edendamisest WTO raames. Tänavu möödub 25 aastat Eesti liitumisest WTOga.

Head Uudised GoodNews