1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. President Karis: kestame seda kindlamalt, mida sügavamalt oma iseolemise juuri mõtestame
President Karis: kestame seda kindlamalt, mida sügavamalt oma iseolemise juuri mõtestame

President Karis: kestame seda kindlamalt, mida sügavamalt oma iseolemise juuri mõtestame

President Alar Karis andis Tartus Eesti kirjandusmuuseumis üle rahvaluule kogumispreemiad eelmise aasta eest ja kuulutas välja vanavanemate lugude kogumise.

Foto: Reigo Teervalt

„Kestame seda kindlamalt, mida sügavamalt oleme oma rahvuse ja iseolemise juuri mõtestanud. Üks oluline lisandus siia ütleb sedagi, et enda pärandit hindav ja mälu hoidev rahvas võib olla teiste kultuuridega suheldes julgelt avatud,“ ütles riigipea oma sõnavõtus. „Meie mälukihi tugevust oleme tundnud siis, kui seda läks vaja kaitsekilbina võõra võimu vastu. Kuid see pakub kindlust ka praeguses muutlikus maailmas.“

Kestame seda kindlamalt, mida sügavamalt oleme oma rahvuse ja iseolemise juuri mõtestanud. Üks oluline lisandus siia ütleb sedagi, et enda pärandit hindav ja mälu hoidev rahvas võib olla teiste kultuuridega suheldes julgelt avatud.

Foto: Reigo Teervalt

President Karise sõnul on Eesti eneseteadvuse üheks nurgakiviks meie kultuur kogu oma mitmekesisuses, kuhu kuuluvad ka keelemurded, kihelkonnad või erinevad rahvakillud. Ta ütles, et hoolega üles kirjutatud ja korrastatud rahvaluule peegeldab meie soovi oma olemise ja oma elamise järele, mida oleme kaua ning kõikide keeruliste aegade kiuste endas kandnud.

Riigipea kuulutas välja ka uue lugude kogumise „Vanavanema hääl“.

„Selleaastane Tartu laulu- ja tantsupidu, Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 ja Eesti Kirjandusmuuseum kutsuvad vanavanematega rääkima ning neilt küsima teile ja neile olulisi küsimusi. Salvestage need vestlused, et see põnev materjal leiaks alalise koha Eesti Rahvaluule Arhiivis Jakob Hurda, Matthias Johann Eiseni ja Oskar Kallase kogude kõrval,“ rääkis president Karis. „Nii saavad omakorda teie lapselapsed kuulda oma vanavanavanavanemate mõtteid ja häält paljude aastate tagant. Küsige kasvõi üks südamel kripeldav tähtis küsimus või üks lugu, salvestage ja pange see teele. Sellega olete juba andnud olulise osa meie Eesti ühise mälu hoidmisesse.“

Kõik see kokku aitab tulevastel uurijatel mõista paremini Eesti kujunemise tee erinevaid käänakuid, aitab hoida meie mälusilda, rõhutas riigipea.

  • Vabariigi Presidendi rahvaluule kogumispreemiad saavad Eesti Rahvaluule Arhiivi kaastöölised Maila Jürgenson, Sirje Võsa, Anu Soon ja Liisa Nurme.
Head Uudised GoodNews