1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Karis rõhutas ÜRO-s teadlaste rahvusvahelise koostöö olulisust mereveetaseme tõusu probleemidega tegelemisel
President Karis rõhutas ÜRO-s teadlaste rahvusvahelise koostöö olulisust mereveetaseme tõusu probleemidega tegelemisel

President Karis rõhutas ÜRO-s teadlaste rahvusvahelise koostöö olulisust mereveetaseme tõusu probleemidega tegelemisel

President Alar Karis rõhutas New Yorgis ÜRO toimunud mereveetaseme tõusust riikidele tulenevaid ohte käsitleval kõrgetasemelisel kohtumisel vajadust tihedama rahvusvahelise koostöö järele, eriti teadlaste vahel. Üritus toimus ÜRO peasekretär Guterrese initsiatiivil esmakordselt.

President Karis juhtis tähelepanu, et kliimamuutused ja nende mõjud, eelkõige mereveetaseme tõus, mõjutab tugevalt arengumaid ja väikeriike. „See on meie ühine probleem, mida saame lahendada ainult tiheda koostöö kaudu. Teadlaste rahvusvaheline koostöö, teaduspõhiste andmete vahetamine ja riskistsenaariumide pakkumine on kriitilise tähtsusega sammud kliimamuutustega toimetulemisel,” rõhutas ta.

Teadlaste rahvusvaheline koostöö, teaduspõhiste andmete vahetamine ja riskistsenaariumide pakkumine on kriitilise tähtsusega sammud kliimamuutustega toimetulemisel.

Vabariigi President tegi ettepaneku luua tihedam teadlaste koostöövõrgustik, et jagada ülemaailmset teavet mereveetaseme kõikumiste ja nendega kaasnevate ohtude kohta. Samuti toonitas ta kohalike kogukondade ja põlisrahvaste kaasamise tähtsust, sest neil on vahetu kohapealne arusaam ja kogemus veetaseme tõusu mõjudest.

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Eesti riigipea kutsus üles kasutama uuenduslikke tehnoloogilisi lahendusi, sealhulgas tehisintellekti ja seirevahendeid, et parandada kliimamõjude kaardistamist ja riskianalüüsi. „Peame leidma uusi viise, kuidas toetada teaduspõhist riskijuhtimist ja keskkonnaseiret, et pakkuda lahendusi nii neile riikidele, keda mereveetaseme tõus juba mõjutab, kui ka neile, keda see oht tulevikus ähvardab,“ sõnas president Karis.

Peame leidma uusi viise, kuidas toetada teaduspõhist riskijuhtimist ja keskkonnaseiret, et pakkuda lahendusi nii neile riikidele, keda mereveetaseme tõus juba mõjutab, kui ka neile, keda see oht tulevikus ähvardab.

„Eesti on mereriik, kellel on üle 3000 kilomeetri rannajoont. Meri on meie pärand ja osa meie elatisest. Me tunneme sidet kõigi mereriikidega, kes on ookeanide ja merede kaudu tihedalt seotud. Meil on palju väikesi saari, mida mõjutab otseselt veetaseme tõus,“ lisas ta.

Lõpetuseks tõi president Karis esile Eesti algatuse, mis on innustanud ülemaailmset koostööd – Maailmakoristuspäeva. See sai alguse 2008. aastal Eestis ning on nüüdseks kasvanud ülemaailmseks liikumiseks ja saanud ametlikuks ÜRO päevaks. Ta väljendas lootust, et sama koostöövaimu saab rakendada ka maailma merede ja ookeanide puhastamiseks ning kliimamuutuste mõjude leevendamiseks.

Head Uudised GoodNews