1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Karis: soomukite hankeleping rikastab oluliselt Eesti kaitsekoostööd Türgiga
President Karis: soomukite hankeleping rikastab oluliselt Eesti kaitsekoostööd Türgiga

President Karis: soomukite hankeleping rikastab oluliselt Eesti kaitsekoostööd Türgiga

„Türgis toodetud 230 ratassoomuki ost parandab oluliselt Eesti julgeolekut ning tõstab meie üksuste lahingvalmidust. Suurhange täiendab ja mitmekesistab Eesti kaitsekoostööd Türgiga,“ rõhutas president Alar Karis kohtumisel Türgi kaitseministri Yaşar Güleriga. Kohtumisel puudutati kaitsekoostöö kõrval ka NATO kaitseplaanidega seonduvat ning Ukraina igakülgset abistamist Venemaa agressioonisõjas.

„Venemaa jääb mõistagi Eesti jaoks suurimaks eksistentsiaalseks julgeolekuohuks, mistõttu on ka NATOs kõrgema lahingvalmiduse saavutamine meile oluline. Samas ei jää meie tähelepanu alt välja kõik kriitilised ohud, millega NATO hetkel silmitsi seisab, eelkõige terrorism. Võtame tõsiselt ka lõunasuunalisi ohte, mistõttu oleme alati toetanud NATOs käibivat nn. 360-kraadi lähenemist,“ selgitas president Karis. Ta lisas, et Eesti pühendumusest terrorismivastasesse võitlusesse annavad tunnistust Eesti kaitseväe välismissioonid, nagu hetkel Iraagis käimasolev.

Riigipea tõi esile, et Eesti on otsustanud märkimisväärselt panustada riigikaitsesse ning see võimaldab anda ka oma panuse Ukraina toetamisse sõjas agressori vastu ning samuti tõhustada ka terrorismivastast võitlust.

Riigipea rõhutas, et Rootsi NATO-ga liitumine on meie regiooni julgeolekule võtmetähtsusega ning avaldas lootust et liitumisprotokolli menetlemine Türgi parlamendis liigub kiirelt edasi.

Kohtumisel puudutati ka käimasolevat Iisraeli-Palestiina konflikti. „Eesti mõistab kõigiti hukka terrorirühmituse Hamas rünnakud Iisraeli vastu ning tunnustab Türgi tegevust püüdlustes vabastada pantvangi võetud Iisraeli ja teiste riikide kodanikud,“ sõnas president Karis.

Head Uudised GoodNews