1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Pühapäeval süttib Tartu 2024 laulu- ja tantsupeo tuli
Pühapäeval süttib Tartu 2024 laulu- ja tantsupeo tuli

Pühapäeval süttib Tartu 2024 laulu- ja tantsupeo tuli

Sel pühapäeval kell 11 süüdatakse Tartu laulu- ja tantsupeo tuli. Ühisel rattasõidul viiakse peotuli Maarja kirikusse, kus toimub jumalateenistus “Su üle Jumal valvaku”.

Tulesüütamise tseremoonia toimub Eesti esimese üldlaulupeo mälestuskivi juures Narva maanteel. Pidupäev algab Haaslava meeskoori lauluga “Mu armas isamaa”. Seejärel tervitavad peolisi laulu- ja tantsupeo lavastaja Priit Strandberg ja Tartu linnapea Urmas Klaas.

Tuli süttib, kui meeskoor esitab Stuntzi “Eesti vennad laulgem rõõmsast”, mis kõlas ka 1869. aastal esimese üldlaulupeo kavas. Peotule süütavad tantsupeo kunstiline juht Kristel Maruste ja laulupeo kunstiline juht Küllike Joosing. Tuljakut esitab Eesti Maaülikooli rahvatantsuansambel Tarbatu.

Tartu laulupeo “Õnn ja rõõm” kunstiline juht Küllike Joosing ütles, et laulu- ja tantsupeo nädal toob Tartus kokku erinevad põlvkonnad ja teeb kummarduse esivanemate pärandile. “Peotuli loob meile võimaluse kokku tulla, ühiselt vaimuvalgusest osa saada ning tuld oma mõtteis ja südames kaasas kanda,” lisas ta.

Laulu- ja tantsupeo nädal toob Tartus kokku erinevad põlvkonnad ja teeb kummarduse esivanemate pärandile.

Seejärel liigub laulu- ja tantsupeo meeskond ratastel Maarja kirikusse oikumeenilist jumalateenistust pidama, et teha kummardus laulupeo sünnipaigale. Korraldajad kutsuvad kõiki soovijaid ratastel kaasa sõitma, et nautida kaunist kultuuripealinna ning olla osa laulu- ja tantsupeo traditsioonist.

Tantsu- ja laulupeo tuli käib kaasas kõigil peonädala sündmustel, vahepealsel ajal hoitakse seda Eesti Rahva Muuseumis.

Head Uudised GoodNews