1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Rahvusvaheline muusikapäev. Muusikapreemiad 2012
Rahvusvaheline muusikapäev. Muusikapreemiad 2012

Rahvusvaheline muusikapäev. Muusikapreemiad 2012

NO99_teatrihoone1. oktoobril,  rahvusvahelisel muusikapäeval selguvad 2012. a muusikapreemiate laureaadid.

Rahvusvaheline muusikapäev on alguse saanud 1975. aastal Rahvusvahelise Muusikanõukogu tollase presidendi, viiuldaja Yehudi Menuhini eestvõtmisel ja seda tähistatakse ülemaailmselt igal aastal 1. oktoobril.

Eesti Muusikanõukogu annab rahvusvahelisel muusikapäeval välja muusikapreemiaid 11. korda ja ühiselt Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitaliga viiendat aastat järjest.

Auhinnatseremoonia „Rahvusvaheline muusikapäev. Muusikapreemiad 2012“ toimub teatris NO99,  algusega 18.30, millest on võimalik vaadata ka otseülekannet ETV vahendusel. Üles astuvad ansambel U: ja VindPower, Iiris, Tallinna Kammerorkester ja kammerkoor Voces Musicales koor Risto Joosti dirigeerimisel ning improvisatsiooniansambel “EMTA häikijad “Anne-Liis Polli juhendamisel. Õhtu kunstiline juht on Risto Joost ja lavastaja Eva Klemets.

Eesti Muusikanõukogu, organisatsioon, mis ühendab Eestis tegutsevaid muusikainstitutsioone, annab välja üheteistkümnendat aastat muusikapreemiaid tunnustamaks eesti muusikuid või muusikainstitutsioone:

2002 anti välja üks preemia, mille pälvis ER Klassikaraadio
2003. aasta laureaadid – Erkki-Sven Tüür, Andres Mustonen ja varajase muusika ansambel Hortus Musicus, Valter Ojakäär
2004. aasta laureaadid – Helena Tulve, Irina Zahharenkova, Endel Lippus
2005. aasta laureaadid – Olav Ehala, Arvo Leibur
2006. aasta laureaadid – Toivo Tulev, Ivari Ilja, Andres Uibo
2007. aasta laureaadid – Tõnu Kõrvits, Aile Asszony, Jaan Ross
2008. aasta laureaadid – Ester Mägi, Nyyd Ensemble, Toomas Siitan
2009. aasta laureaadid – Veljo Tormis, Eri Klas, Laine Leichter
2010. aasta laureaadid – Eino Tamberg, Tõnu Kaljuste, Anne Erm
2011. aasta laureaadid – René Eespere, Tõnu Naissoo, Ants Saluraid.

Vastavalt võimalustele otsustatakse igal aastal preemiate arv ja suurus.

Eesti Muusikanõukogul on pikaajaline koostöö Eesti Autorite Ühinguga, kes toetab heliloomingu preemia väljaandmist 2002. aastast  ja Merko Ehitusega, kes toetab interpretatsioonipreemia väljaandmist 2005. aastast. Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapital toetab 2006. aastast „ preemiat muusikaelu jaoks olulise ja väljapaistva tegevuse eest“.

Käesoleval aastal annab Eesti Muusikanõukogu välja kolm preemiat: heliloomingupreemia (toetab Eesti Autorite Ühing), interpretatsioonipreemia (toetab  Merko Ehitus) ja muusikaelu tegelase preemia (toetab Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapital).

Žürii, kuhu kuulub EMN juhatus ja annetajate esindaja, valib preemia laureaadid Eesti Muusikanõukogu liikmete poolt üles seatud  kandidaatide hulgast.

Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapital, üks kaheksast Kultuurkapitali sihtkapitalist, tunnustab  alates 1995. aastast eelmisel hooajal enim silma paistnud muusikategelasi ja –kollektiive (eelnevate aastate laureaadid http://www.kulka.ee/?page=279).

Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapital annab sellel aastal välja 9 preemiat.

Sihtkapitali nõukogu koosseisus Marje Lohuaru, Neeme Punder, Helena Tulve, Timo Steiner, Jaak Sooäär, Kulvo Tamra, Juko-Mart Kõlar valis välja preemia saajad esitatud kandidaatide ja sihtkapitali algatuse alusel.

Head Uudised GoodNews