1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Rakvere Kultuurifestivali patrooniks on Arvo Pärt
Rakvere Kultuurifestivali patrooniks on Arvo Pärt

Rakvere Kultuurifestivali patrooniks on Arvo Pärt

17.-24. novembrini toimub esimene Rakvere Kultuurifestival, mille patrooniks on maestro Arvo Pärt. Kultuurifestival pakub terve nädala jooksul väga suurel hulgal ja erinevaid kultuurielamusi nii täiskasvanutele kui ka lastele.

Festivali tähtsündmus on kindlasti Estonia Rahvusooperi lavastus „La traviata” 21. novembril Rakvere Spordikeskuses, mis muutub üheks õhtuks suurejooneliseks ooperimajaks. Üles seatakse suur lava, vaibad, lühtrid, valgustus, kohapeal on avatud kohvik. Koostöös Estoniaga teeb festival kõik endast oleneva, et ooperiõhtu annaks ilusa ning meeldejääva elamuse igale külastajale. Kuna nõudlus piletite järele on olnud suur, siis paneb festival müüki ka lisapileteid, et kõigile soovijatele anda võimalus erakordsest sündmusest osa saada.

Vabakutseline balletiartist Mehis Saaber toob publikuni „Sügisese balletiõhtu”. Balletiõhtu on saanud Rakveres juba ilusaks traditsiooniks ning toimub seekord festivali raames spordikeskuse suurel laval. Taaskord kasutab kultuurikeskus lava, mille mõõtmed on Rakvere jaoks erakordsed ning annavad väga head võimalused esinejatele. Repertuaaris on Dimitri Harchenko poolt Pärdi muusikale lavastatud teos H. Veidebaumi “Kas sa tuled tagasi?” ja mitmeid teisi klassikalise ja kaasaegse balleti ning moderntantsu etteasteid. Balletiõhtul esinevad professionaalsed balleti- ja moderntantsijad Eestist, Goltsman Ballett, Tallinna Balletikool ning erikülalisena astub lavale Haruka Otani, Cerri Balletiteater Jaapanist.

Lisaks balletile jõuab Rakvere Linnavalitsuse valgesse saali Eesti Tantsuagentuuri kaasabil kaasaegne tantsulavastus „Ainukordsus”. Idee ja koreograafia: Maria Uppin ja Marie Pullerits. „Ainukordsus” sisaldab endas kõiki klassikalise tantsu elemente, liikumist, kordust ja kaasaegset erakordsust. Lavastus võiks huvi pakkuda kõigile – nii harrastajatele kui ka tantsu nautlejatele. Soovitatav on osa võtta ka etendusele eelnevast vestlusringist, mis annab õhtule kindlasti lisandväärtuse.

Kontsertetendus „Edith Piaf ja II maailmasõda” viib Teise maailmasõja aegsesse Pariisi. Kõlavad Edith Piafi laulud ja katkendid Remarque’i „Triumfikaarest”. Laval on tükike hotelli International vestibüülist, meeleolu loob heli- ja valguskujundus. Lauljatar Rebbeca Kontus esitab akordioni, klaveri ja kontrabassi saatel Piafi tuntumaid laule, sh „L’accordeoniste” ning „Non! Je ne regrette rien”. Remarque’i romaani katkendeid loeb Üllar Saaremäe.

Kontserdil “Pildid just sellelt näituselt” esineb Ooper Kvartett ning kaasa teeb kunstiteadlane Aleksandra Murre Kadrioru Kunstimuuseumist. M. Mussorgski tuntud süit „Pildid näituselt” kõlab vaheldumisi Aleksandra Murre kommentaaride ja näidetega 19. sajandi lõpu Peterburi kunstielu ning muusikateose sündi inspireerinud loovisikute ja kunstiteoste kohta.

Haridus- ja Kultuuriselts Kaur toob teatrilavale laste Balletigala ning kultuurikeskusesse barokkkontserdi, kus esinevad ka külalised Kadrioru lossist. Samuti on kavas muusikatund Otsa Kooliga koos keelpilliorkestri, keel- ja puhkpilliansambli ja solistidega erinevatelt erialadelt.

Kultuurifestivali kavasse pakub värske üllatuse Rakvere Muusikakool, astudes üles jazzkontserdiga „Primo Tentativo”. Kontserdi itaaliakeelne pealkiri tähendab tõlkes esmast katsetust ja muusikakoolis valmistutakse selleks esmaseks jazzikavaks suure õhinaga.

Kontserte annavad ka kohalikud orkestrid. Rakvere Linnaorkester ja Jarek Kasar pakuvad muusikalist äratundmisrõõmu ja vahvaid inspireerivaid üllatusi „Valge saali kontserdil”Virumaa Kammerorkestri ja kammerkoor Solare kontsert lõpetab festivali 24. novembril Rakvere Gümnaasiumi aulas. Esiettekandele tuleb Austraalia eestlase Ants Juhani Neeme teos „Kiri langenud relvavennale”, mille teksti autoriks on helilooja kunstnikust ja luuletajast isa Gunnar Neeme. Kontserdil on kaastegevad solistid Oliver Kuusik (tenor), Miia Olivia Onni Tallinna Muusikakeskkoolist (viiul) ja üles astub kooristuudio So-La-Re.

Rakvere Kultuurifestivalil on eraldi programm lastele. Juba esmaspäeva hommikul, 18. novembril avab Tšehhi Suursaatkond Eestis Lääne-Viru Keskraamatukogu lasteosakonnas Denisa Prošková illustratsioonide näituse. Denisa Prošková on Tšehhi illustraator, kirjanik ja ajakirjanik. Näitusel saab näha ligi neljakümmet Denisa Prošková illustratsiooni. Näituse avamisel osaleb ka kunstnik ise ning viib läbi lastele suunatud finantskasvatuse töötoa.

Tänu Haridus- ja Kultuuriseltsile Kaur jõuab Rakvere lasteni Rahvusooper Estonia „Balletilugu”, mis pakub kõige pisematele balletihuvilistele tantsulusti ja vaatamisrõõmu. „Balletilugu” koosneb kahest osast: esimeses osas õpitakse tundma balleti ajalugu ja vaadatakse erinevaid balletinumbreid, teises pooles saavad lapsed proovida balletiseelikuid ning õppida koos Eesti Rahvusballeti tantsijatega selgeks ühe tantsu.

Lisaks balletile saavad Rakvere lasteaedade vanemad rühmad osa Rahvusooper Estonia haridusprojektist „Orkestrimäng”, mis tutvustab peamiselt keel-, puhk- ja löökpillidest koosnevat orkestrit. Koos rahvusooperi orkestrantidega vaadatakse erinevaid pille, kuulatakse nende kõla ning omapära. Räägitakse sellest, kes on dirigent, mis on partituur ja kuidas sünnib muusika.

Lasteprogrammi lõpetab pühapäeva hommikul „Kontsert kõige pisematele”. Tegemist on Rahvusooper Estonia beebikontserdiga, kuhu on oodatud väikelapsed vanuses 0–3 aastat koos oma emmede-issidega. Loomulikult võib kaasa võtta ka vanemad vennad ja õed. Ooper-Kvarteti esituses kuuleb klassikalise muusika pärle, mis sobivad hästi nii esimese kontserdielamuse saamiseks beebidele kui ka nautimiseks lapsevanematele. Toolidel paigal istuma ei pea: põrandale on laotatud Estonia meistrite tehtud ülisuur muusikateatri teemaline tegelustekk, mille peal vanemad saavad pikutada ja mudilased mängida.

Head Uudised GoodNews