1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. RANNAHOOAJA KOKKUVÕTE I Millised olid meeldejäädavamad õnnelikult lõppenud juhtumid?
RANNAHOOAJA KOKKUVÕTE I Millised olid meeldejäädavamad õnnelikult lõppenud juhtumid?

RANNAHOOAJA KOKKUVÕTE I Millised olid meeldejäädavamad õnnelikult lõppenud juhtumid?

Värskelt lõppenud rannahooaeg näitas, et inimesed järgivad rannareegleid järjest paremini, kuid kadunud laste ja joobes olekus randa tulijate arv on endiselt kõrge.

Avaliku korra rikkumised

Avaliku korra rikkumisi registreeriti hooaja jooksul kokku 7269 korral, millest ligi pooled toimusid juba juunis. Peamisteks rikkumisteks olid randa kaasa võetud lemmikloomad (2095), klaastaara (1744) ning joobetunnustega rannakülalised (1237). Suplusala rikkumised surfarite poolt mereäärsetes randades ning kalastamine Lõuna-Eesti randades olid samuti jätkuvad probleemid. Kuigi erinevaid juhtumeid on endiselt palju, siis saab tõdeda, et rikkumiste arv randades on viimase kuue aasta jooksul selgelt vähenemistrendis.

Foto: Freepik

Kadunud lapsed

Kahjuks on kadunud laste arv Eesti randades endiselt murettekitavalt kõrge. Sel suvel aitas G4Si rannavalve leida 44 lapsele nende vanemad. Eriti palju kadus lapsi Pärnu rannas, kus registreeriti 28 juhtumit. Kuigi numbrid on varasemate aastatega võrreldes vähenenud, on probleem endiselt aktuaalne.

Kuigi numbrid on varasemate aastatega võrreldes vähenenud, on probleem endiselt aktuaalne.

Päästetud uppumisohust

Uppumisohtu sattus sel suvel üheksa inimest, kes kõik toimetati tervelt kaldale tagasi. Ühtegi uppumist G4S rannavalve supelrandades ei registreeritud.

Stroomi rannas tuli rannavalvuritel tegeleda joobes mehega, kes kahtlustäratavalt riietes ujuma läks. Seda märkas rannameedik, kes otsustas olukorda kontrollima minna. Sel hetkel, kui meedik mehe juurde jõudis, kukkus mees tema kõrval nägu ees vette, kus ta mõne sekundi vee all oli. Mees toimetati kaldale ning selgitati talle ja tema sõpradele veeohtusid alkoholi tarvitamisel.

Esmaabi

Hooaja jooksul osutas G4Si rannavalve esmaabi kokku 382 korral. Suurimaks murekohaks olid marrastused (124) ja lõikehaavad (114). Enim esmaabi vajati Pärnu rannas – seda 106 korral.

Ilm ja ranna külastatavus

Juuli tõi tavapäraselt kaasa kõige kõrgemad õhu- ja veetemperatuurid, mis ulatusid vastavalt 21,4 ja 21,3 kraadini. Siiski saavutas hooaja külastajate rekordi Pärnu rand alles augusti lõpus 25.08, kui rannas viibis 27-kraadise õhu- ja 20-kraadise veetemperatuuri juures 17 500 inimest. Vaatamata suurele rahvahulgale möödus päev rannavalvurite jaoks suhteliselt rahulikult, kui tegeleda tuli vaid kahe kadunud lapse leidmisega, kes üsna kiiresti taas vanematele üle anti.

Foto: Freepik

Rannahooaeg algas varem

Tartus pikendati rannavalve hooaega, alustades juba 15. mail ja lõpetades alles 1. septembril. Nendel pikendatud hooaja päevadel registreeriti Tartus Emajõe kaldal ja Anne kanalis 253 avaliku korra rikkumist.

Õnnelikult lõppenud juhtumid

  • 2.juunil leidis rannakülastaja Stroomi rannas kaks vanaaegset miinitaolist eset, mille uurimiseks kutsuti kohale demineerijad, kes need ohutult rannast eemaldasid.
  • 23.juunil tõttasid Pirita päästjad appi mehele, kes oli tugevate tuulte tõttu sattunud kummipaadiga kaugele merele. Mees aidati kaldale.
  • 7. juulil tuli Emajõe linnaujulast teade naise kohta, kes ei jaksanud jõevoolule vastu ujuda. Rannavalvurid aitasid ta turvaliselt kaldale.
  • 15. juulil märkasid Haapsalu rannavalvurid kummaliselt käituvat meest. Nimelt kõndis mees vees riided ja seljakott seljas. Kui rannavalvurid jõudsid paadiga mehe juurde, oli ta juba ülepea vees. Ta proovis üle lahe kõndida ja arvas, et seal ei lähe sügavaks. Mees toimetati tagasi kaldale.
  • 25. juulil märkasid Türi rannavalvurid väikest 6-7-aastast poissi, kes oli vees väsinud ning hüüdis appi. Rannavalvurid reageerisid kiiresti ning poiss jõudis vaid korra vette vajuda, kui juba abi kõrval oli. Poiss toimetati kaldale, teostati tervisekontroll ja lasti rahulikult taastuda.
  • 26. juulil toimus Anne kanalis kummaline kadunud lapse juhtum, kui rannavalvurite tööpäeva lõpus jõudis nende juurde väike tüdruk. Ta kurtis, et tema ema on kadunud. Teised rannas viibijad ütlesid, et tüdruku ema jättis meelega lapse randa. Kohale saabunud politsei tegi kindlaks tüdruku aadressi ning viis tüdruku koju.
  • 28. juulil toimus ka Tartus Emajõe linnaujulas ebameeldiv sündmus, kui kolm joobes meest olid tulnud ujuma koos 3-aastase lapsega. Kuna mehed rannavalvurite märkustele ei reageerinud, siis pidi olukorda lahendama politsei.
  • 21. augustil märkasid G4S rannavalvurid Kakumäe rannas, kuidas surfilaagri lastega lõbusõitu teinud kaater ümber läks. Päästjad reageerisid kiiresti ning tõid lapsed ja paadi kaldale. Õnneks olid õnnetuses osalenud lastel seljas päästevestid ning kõik lapsed said tervelt kaldale.
Head Uudised GoodNews