
Restoranide Nädalal saab nautida keskkonnateadlikult valminud hõrgutisi
Inspireerituna Tallinna 2023. aasta Euroopa Rohelise Pealinna tiitlist, olid alates sellest aastast kõik restoranid oodatud pakkuma Tallinna Restoranide Nädala külalistele keskkonnasõbralikumaid valikud, et pöörata aina enam tähelepanu keskkonda säästvate otsuste olulisusele toidukultuuris. Üleskutsega liitus seekord 13 pealinna restorani.
Sel aastal loodi koostöös Tallinna linnaga kriteeriumid, mille abil said restoranid valida Tallinna Restoranide Nädala pakkumistesse oma à la carte menüüst roa, mis vastab mõnele ettenähtud kriteeriumile ja märgistada see vastava rohetähisega.
Rohetähist kandvad toidud peavad vastama ühele järgmistest tingimustest: roog koosneb ainult taimsetest koostisosadest; kõik koostisosad on pärit mahepõllumajandusest; roas sisalduvaks loomseks koostisosaks on liha, mis on pärit Eesti rohumaal kasvatatud veiselt, lambalt või Eestis kütitud metsloomalt või siis peab olema roas sisalduvaks loomseks koostisosaks Läänemerest või Eesti siseveekogudest püütud kala.
Noblessneri sadamalinnakus tegutseva Lore Bistroo ja Tallinna vanalinnas toimetava Restoran Lee omanik Kristjan Peäske usub siiralt, et keskkonda arvestavate teguritega tuleb arvestada ükskõik millist äri tehes. “Restoraniäril on aga heas mõttes lai ja nähtav kandepind – seeläbi on meie külalislahkuse valdkonna keskkonnateadlikkus äärmiselt oluline,” teab Peäske.
Meie külalislahkuse valdkonna keskkonnateadlikkus on äärmiselt oluline.
Ta tõdeb, et juba täna on olemas väga teadlikke külalisi, kellele läheb restorani jalajälg väga korda. “Antud külaliste arv ja teadlikkus on pidevas kasvus ning usun, et see annab heas mõttes täiendava impulsi restoranidele tõsisemalt vaadata oma suhet keskkonnaga. Elu on meie kõigi otsuste kogum. Tarbimisharjumused on meie elu üks nähtavamaid jälgi. Keskkonnateadlik tarbimine on meie kõigi võimalus oma jalajälje vähendamiseks ning paremasse elukeskkonda panustamiseks,” kinnitab ta, lisades, et kuigi keskkonnateadlik tegutsemine on restoranide jaoks täna kulukam, siis pikemas perspektiivis on see soodsam. “Meie tänane teadlikkus loob parema homse,” usub Peäske.
Keskkonnateadlik tarbimine on meie kõigi võimalus oma jalajälje vähendamiseks ning paremasse elukeskkonda panustamiseks.
Keskkonnasõbralikke valikuid pakuvad seekord järgmised restoranid: City Grill House, Fotografiska, Horisont Restoran & Baar, La Cucina, Lee, Lendav Maaler, Oasis, Ocean 11, Orangerie, Rudolf, Salt, Smak ja ÜLO.

1.-7. novembril toimuva Tallinna Restoranide Nädala initsiatiiv sai alguse kümme aastat tagasi kahe restoranipidaja algatusest, kes otsustasid, et on viimane aeg tutvustada Tallinna restoranide kõrget taset laiemale avalikkusele. Esimene Tallinna Restoranide Nädal toimus kui Tallinn oli Euroopa Kultuuripealinn, aastal 2011.
Restoranide nädala raames on reserveeritud rohkem kui 20 000 kohta erakordse hinnaga. Lõuna- ja õhtusööke pakutakse erinevates hinnakategooriates ja söögikorrad pakutakse välja komplektmenüüdena, mis pärinevad restoranide tavapärasest à la carte menüüst ning esindavad iga restorani olemust parimal moel. Lisainfo on leitav Tallinna Restoranide Nädala kodulehel.
Restoranide Nädal on New Yorgist alguse saanud ülemaailmselt populaarne aktsioon, mis julgustab inimesi väljaspool kodu sööma, pakkudes teiste kultuurisündmustega võrdseid elamusi. Kümme aastat hiljem korraldatakse restorani nädalaid ülemaailmselt ja neist on saanud iga-aastane tõmbenumber.