1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Režissöör Anna Hintsi dokumentaalfilm „Savvusanna sõsarad“ esilinastub Sundance’i filmifestivalil
Režissöör Anna Hintsi dokumentaalfilm „Savvusanna sõsarad“ esilinastub Sundance’i filmifestivalil

Režissöör Anna Hintsi dokumentaalfilm „Savvusanna sõsarad“ esilinastub Sundance’i filmifestivalil

Režissöör Anna Hintsi esimene täispikk dokumentaalfilm „Savvusanna sõsarad“ esilinastub 2023. aasta jaanuaris toimuva maineka Sundance’i filmifestivali maailmakino dokumentaalfilmide võistlusprogrammis. See on esimene Eesti režissööri ja Eesti peatootmises valminud dokumentaalfilm, mis jõuab ühele maailma viiest olulisimast filmifestivalist.

Režissöör Anna Hintsi sõnul on suur au esmaesitleda oma filmi Sundance’i kaliibriga filmifestivalil: ““Savvusanna sõsarad” on minu esimene täispikk film, mis on sündinud mu Lõuna-Eesti juurte pealt ja isiklikest kogemustest suitsusaunas ning mille tegemist alustasin juba seitse aastat tagasi. Suitsusaunad on olnud sajandeid kohaks, kus naised on sünnitanud, ravitsenud ja saanud olla nii kehaliselt kui hingeliselt alasti. Sellest inspireerituna räägib minu film naistest, kes suitsusauna kaitsvas pimeduses kokku tulevad, oma sügavamaid saladusi jagavad ja kehasse kogunenud häbi ja valu maha pesevad. Kui meil on ümber sõsarkonna tugi, siis on ükskõik kui karm või piinlik läbielamine ületatav,“ lisab Hints.

Sundance’i filmifestivalil linastub 101 täispikka filmi ning maailmakino dokumentaalfilmide võistlusprogrammis vaid 12 filmi. Programmi koostaja Ania Trzebiatowska selgitas, miks Anna Hintsi film ühena rekordilise 4061 kandidaadi hulgast festivali programmi valiti: “On tõeline privileeg “Savvusanna sõsaraid” 2023. aasta Sundance’i filmifestivali programmis esilinastumas näha, sest selle originaalne ja julge stiil ning uskumatult liigutav ja intiimne käsitlus traumadest pakuvad erakordse filmielamuse. Täna, rohkem kui kunagi varem, vajame filme, mis näitavad kogukondade tervendavat jõudu.“

Produtsent Marianne Ostrat filmitootmisfirmast Alexandra Film oli algusest peale veendunud “Savvusanna sõsarate” potentsiaalis: “Teemad, mis on seotud naiseks olemisega ja läbielamised, millest meie tegelased suitsusaunas pihivad, on universaalsed – iga naine meie planeedil suhestub neist mõnega. Teisalt on suitsusaun maailmas haruldane nähtus, ehkki tuleb tõdeda, et sarnaseid „turvalisi ruume“ võib leida ka teistes põlisrahvaste kultuurides. Filmi vahendusel kutsume kinokülastajaid kogema Lõuna-Eesti suitsusauna, mis on kantud UNESCO inimkonna vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja. „Savvusanna sõsarad“ on väga visuaalne ja kinematograafiliselt endasse haarav kinoelamus, mistõttu oleme eriti õnnelikud, et Sundance’i festival toimub peale kolme aastat taas füüsiliselt ning publik ja press näevad filmi suurel ekraanil. On tohutu kordaminek esilinastada film Sundance’i festivalil – see oli meie suur unistus ja eesmärk kogu filmi tootmise perioodil“. Ostrat lisas, et “Savvusanna sõsarate” tootmine poleks olnud võimalik ilma Prantsusmaa ja Islandi kaasprodutsentide ning kaasrahastuseta.

Eesti Filmi Instituudi dokumentaalfilmide ekspert Filipp Kruusvall usub, et filmi „Savvusanna sõsarad“ Sundance’i programmi valituks osutumine on märk, et eesti autori Anna Hintsi lugu ja nägemus on niivõrd kõrgel kunstilisel tasemel ja originaalne, et lööb läbi maailma festivalide täielikus tipus. “Eestis on peale kasvanud uus ja tugev põlvkond filmitegijaid, kelle dokumentaalfilmid on julged, ehedad ning tegelevad oluliste kaasaegsete teemadega Eesti omapära minetamata,“ lisab Kruusvall.

Sundance’i filmifestival on iga-aastane kõrgetasemeline filmisündmus, mida korraldab Sundance’i Instituut. See on Ameerika Ühendriikide olulisim sõltumatute filmide festival ning aasta esimene viiest maailma tippfestivalist ehk Big Five’ist. Nende hulka kuuluvad veel Berliini, Cannes’i, Veneetsia ja Toronto filmifestivalid. Sundance’i filmifestival toimub 19.-29. jaanuaril USA-s Utah’s nii kohapeal kui ka veebivahendusel.

Anna Hints on kaasaegse kunsti, fotograafia ja eksperimentaalse rahvamuusika taustaga Eesti filmirežissöör, stsenarist ja helilooja, kellel on sügavad juured Lõuna-Eesti unikaalses kultuuris, kuid 6 aastat on tema teiseks koduks olnud India. Eesti filmi- ja teleauhindade jagamisel parima lühifilmi auhinna võitnud Anna Hintsi debüütlühimängufilm „Jää“ (2017) on linastunud enam kui 95 filmifestivalil ja võitnud 14 auhinda üle maailma. Aktiivse prügisukeldujana käivitas Anna lühidokumentaalfilmiga „Homme saabub paradiis“ avaliku arutelu toiduraiskamise üle ning andis tõuke uute toiduraiskamise vastaste liikumiste kasvule Eestis. Hetkel õpib Anna Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli magistrantuuris.

„Savvusanna sõsarad“ on produtsent Marianne Ostrati ja tema rajatud filmistuudio Alexandra Film kolmas täispikk film. Priit Pääsukese “Keti lõpp” esilinastus A-klassi kuuluval Karlovy Vary filmifestivalil 2017. aastal ning sama režissööri “Öölapsed” pälvis sel aastal seitse EFTA nominatsiooni ning võitis neist kolm. “Savvusanna sõsarad” on Alexandra Filmi teine film, mida toodetakse koostöös Islandi produktsioonifirmaga Ursus Parvus. Nende esimene koostöö – Islandi režissöör Hilmar Oddssoni must komöödia „Teekond emaga“ võitis vaid paar nädalat tagasi esimese Eesti kaastootmisel valminud filmina Pimedate Ööde Filmifestivali Grand Prix.

Head Uudised GoodNews