1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Riigikogu andis Kristen Michalile valitsuse moodustamiseks volitused
Riigikogu andis Kristen Michalile valitsuse moodustamiseks volitused

Riigikogu andis Kristen Michalile valitsuse moodustamiseks volitused

Riigikogu andis täna erakorralisel istungjärgul peaministrikandidaadile Kristen Michalile valitsuse moodustamiseks volitused.

Michal ütles Riigikogu ees, et küsimusi, mida lahendada, on loodava valitsuse ees väga palju, ent peamisteks märksõnadeks on ja jääb kindlustunde tagasiandmine Eesti inimestele ning meie liitlastele ja partneritele.

Peamisteks märksõnadeks on ja jääb kindlustunde tagasiandmine Eesti inimestele ning meie liitlastele ja partneritele.

Tema sõnul on meie kindlustunnet räsinud mitmed kriisid, kõige teravamalt julm vallutussõda meie külje all. „Julgeolek, Eesti majandus ja meie inimeste toimetulek on saanud pihta. Koos sellega ka riigi rahanduslik käekäik. Selgeks on saanud, et viimasel kümnendil oleme jätnud ise palju otsuseid tegemata. On nagu on, aga keegi peab asjad korda tegema,“ ütles ta. „Kunagi suutsime riigina teha otsuseid, mida oli vaja, vahepeal aga neid, mis olid mugavad. Nüüd peame taas tegema neid, mida vaja.“

Foto: Jürgen Randma / Riigikantselei

Michali sõnul peab olema aus ja ütlema otse, et otsused, mis tuleb teha, on rasked. „Neil on tagajärjed, mida tunnevad kõik Eesti inimesed. Me palume igaühe panust ja me hindame seda panust väga kõrgelt. Tänan kõiki Eesti inimesi, peresid ja kogukondi, keda need hädavajalikud sammud puudutavad. Teame hästi, iga avaliku sektori kärbe, iga maksutõus, iga otsus, mis tuleb teha, et saaksime ennast kindlalt tunda – neil on mõju majandusele ja meie inimestele, need pidurdavad majanduslikku aktiivsust. Aga ebakindlusel on veel suurem ja kahjulikum mõju,“ ütles ta.

. Teame hästi, iga avaliku sektori kärbe, iga maksutõus, iga otsus, mis tuleb teha, et saaksime ennast kindlalt tunda – neil on mõju majandusele ja meie inimestele, need pidurdavad majanduslikku aktiivsust, aga ebakindlusel on veel suurem ja kahjulikum mõju.

„Meie inimesed peavad teadma, et Eesti on kaitstud parimal jõukohasel moel; et meie liitlased on meiega ja siin ja valmis meiega koos Eestit ja Euroopat kaitsma; et vaatamata raskele julgeolekuseisule on meie majanduslik tulevik parem kui seni; et majanduse käimatõmbamiseks on olemas plaan ja see töötab; et meie pakutud tooteid ja teenuseid on maailmale vaja ja need on konkurentsivõimelised; et Eesti tugevused alates maailma parimast haridusest kuni lihtsa ja digitaalse riigini on hoitud ja edasi arendatud; et Eestis on hea elada kõigil ja mitte ainult elada, vaid luua ja kasvatada oma peret; et võimule seatud on valmis ja suudavad teha otsuseid ja viia ellu muutusi, mida on vaja. See on valitsuse ülesanne ja seda me teeme,“ rääkis Michal oma ettekandes valitsuse moodustamise alustest.

Meie inimesed peavad teadma, et Eesti on kaitstud parimal jõukohasel moel; et meie liitlased on meiega ja siin ja valmis meiega koos Eestit ja Euroopat kaitsma.

Hääletusel toetas peaministrikandidaadile valitsuse moodustamiseks volituste andmist 64 ja selle vastu oli 27 Riigikogu liiget. Volituste andmiseks oli vaja poolthäälteenamust.

Kui president nimetab valitsuse ametisse, annab valitsus ametivande teisipäeval kell 10 algaval erakorralisel istungjärgul. Suulise ametivande annab peaminister ja seejärel kirjutavad vande tekstile alla valitsuse liikmed. Riigikogu ees ametivande andmisega astub valitsus ametisse.

Head Uudised GoodNews