1. Avaleht
  2. Vaba Valgevene heaks
  3. Riigikogu infotunnis kõneldi Poola ja Valgevene tõttu julgeolekuolukorrast
Riigikogu infotunnis kõneldi Poola ja Valgevene tõttu julgeolekuolukorrast

Riigikogu infotunnis kõneldi Poola ja Valgevene tõttu julgeolekuolukorrast

Riigikogu liikmed uurisid tänases infotunnis peaministrilt Eesti valmisoleku kohta võimalikuks hübriidrünnakuks.

Riigikogu liige Rene Kokk viitas küsimust esitades olukorrale Poola-Valgevene piiril. Ta soovis teada, milline on hetkel Eesti valmisolek sarnaseks hübriidrünnakuks ja kas piiride kaitseks on plaanis ka lisahankeid.

Kaja Kallas tõdes, et julgeolekuolukord on ohtlik ja ärev, kuid kinnitas, et Eesti piiridele otsest ohtu ei ole. Ta märkis, et sellele vaatamata otsustas valitsus muutunud julgeolekuolukorda arvestades kutsuda kokku reservväelaste lisaõppekogunemise ja paigaldada kiirendatud korras ajutised piiritõkked kohtadesse, kus piir ei ole välja ehitatud. „Tänasest päevast kutsutakse reservväelased kokku ja kaitsevägi kaheksa päeva jooksul selle tõkke sinna ka püstitab,“ rääkis ta. Samuti otsitakse valitsuses lahendusi, kuidas kiirendada terve piiri väljaehitust.

Peaministri sõnul on tehtud kõvasti tööd selleks, et Euroopa välispiiride väljaehitust finantseeritaks ka Euroopa vahenditest. „Euroopa Komisjonil on olnud siin tugev vastasseis. Tänaseks on mul hea meel tõdeda, et näiteks Euroopa Liidu Ülemkogu juht Charles Michel on öelnud juba välja, et jah, piiri ehituse finantseering peaks tulema ka Euroopa Liidu eelarvest,“ lisas ta.

Kallas märkis, et käesolevas julgeolekukriisis peab Euroopa näitama ühtsust. „Poola, Leedu ja Läti teevad seda, mis on nende kohus: nad kaitsevad Euroopa piiri. Kindlasti ei tohiks selliste provokatsioonidega kaasa minna, mis puudutab siis kuidagi pehmenenud suhtumist. Ma arvan, et õige hoiak on siiamaani olnud jõuline ja tugev, seda diktaator Lukašenka pole oodanud,“ rääkis valitsusjuht.

Riigikogu liige Helir-Valdor Seeder soovis teada, kas peaministri hinnangul tuleks muuta ka siseriiklikku seadusandlust, et oleks võimalik ebaseaduslike piiriületajatega paindlikult käituda. Kallas kinnitas, et siseminister on asjasse puutuvat seadusandlust üle vaatamas ja märkis, et ka riigikogul on võimalik vastavaid eelnõusid algatada.

Peaminister vastas veel Kalle Grünthali küsimusele koroonakriisi juhtimisest, Kert Kingo küsimusele õigusriigist ja Mart Helme küsimusele migratsioonikriisist.

Kultuuriminister Tiit Terik vastas Helle-Moonika Helme küsimusele kultuuriministeeriumi haldusalas toimuvast ja Viktoria Ladõnskaja-Kubitsa küsimusele kultuurivaldkonna investeeringutest.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt vastas Priit Sibula küsimusele ettevõtlustoetustest ja tööhõivest, Martin Helme küsimusele tööjõu-dumping‘ust ja Merry Aarti küsimusele infotehnoloogia konsolideerimise ajakavast.

Head Uudised GoodNews