1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Riigikogus on tähelepanu keskmes muinsuskaitse
Riigikogus on tähelepanu keskmes muinsuskaitse

Riigikogus on tähelepanu keskmes muinsuskaitse

Riigikogu teabekeskuses toimub täna kultuuripärandi aasta alguse puhul konverents „Eesti muinsuskaitseliikumise järgmised 25 aastat“.

Konverentsil uuritakse, kuhu võiks areneda tulevikus muinsuskaitseliikumine ja kuidas pärandikaitsele kaasa aidata rohujuuretasandil. Konverentsi korraldab Riigikogu Muinsuskaitseühendus ning sõna võtavad nii eksperdid kui ka kodanikuühenduste esindajad: Eesti Muinsuskaitse Seltsi auesimees Trivimi Velliste, Eesti kultuuripärandi aasta koordinaator Riin Alatalu, Nõmme Muuseumi juhataja Piret Loide, Telliskivi Seltsi juhatuse liige Juho Kalberg, Tallinna linnaarhivaar Küllo Arjakas, Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Hannes Rumm ja Riigikogu Muinsuskaitse ühenduse esimees Liisa-Ly Pakosta, kes on ka konverentsi moderaator.

Pakosta sõnul on kultuuripärandi säilimisel ja hoidmisel otsustav sõna nii avalikul võimul kui ka igal üksikul inimesel. „Selgelt on näha, et küla- ja asumiseltside huvi koduümbruse ajaloo ja identiteeditunde vastu kasvab. Üha aktiivsemalt otsitakse võimalusi elavaks pärandihoiuks, elatavaks elukeskkonnaks, kus vana ja uus on mõistlikult kokku sobitatud. Pärandiaasta lõppedes võiksime olla ühisel nõul targemad, kuidas muinsuskaitseliikumist ja pärandiväärtusi laiemalt toetada, kuidas seda paremini rahastada või kuidas avalik võim saaks laiemalt paremaid otsuseid teha. Vastutus ei lasu kaugeltki ainult muinasametnikel, vaid väga paljudel inimestel,“ toonitas Pakosta. Ta tõi näiteks Riigikogu hoone, mis ise on ilma igasuguste muinsuskaitsereegliteta ehitatud oma ajas ultramoodsana, kasutades ära põlenud vanglavaremetes kõik säilinu, kusjuures arhitektidel ei tekkinud kiusatust ajaloolisi kindlusemõõtmeid ületada. Senimaani on meie parlamendihoone üks moodsamaid maailmas, rõhutas Pakosta laiemate väärtushinnangute tähtsust.

Konverentsil arutatakse konkreetsemate soovituste üle üksikisikutele, asumiseltsidele ja avalikule võimule, kuidas saaks pärandikaitse kodanikuliikumisi paremini toetada. Soovitused kavatsetakse vastu võtta jätkukonverentsil 13. septembril, mil tähistatakse üle-euroopalist muinsuskaitsepäeva.

Head Uudised GoodNews