1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Riigipea andis üle presidendi rahvaluule kogumispreemiad
Riigipea andis üle presidendi rahvaluule kogumispreemiad

Riigipea andis üle presidendi rahvaluule kogumispreemiad

President Alar Karis sõnas Tartus Eesti Kirjandusmuuseumis presidendi rahvaluule kogumispreemiaid üle andes, et püsivuse ja armastusega kogutud ning talletatud Eesti lugu on osa kultuurilisest vundamendist, mis aitab meil püsida. Tänavused preemiate laureaadid on Pille Kippar, Anne Kurepalu, Henno Sepp ning Heinz Valk.

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

„Me oleme ühe ainulaadse ja pika ketiahela lülid. Ja selle keti vastupidavaks, kuid elastseks tooraineks on meie pärimus ja kultuur,“ lausus president Karis. „Pärimused ühendavad üle aegade lugematul hulgal inimesi, kes ise kunagi kokku ei saa. Kuid just see aegade ülene vastupidav side loobki keti tugevuse. Mida rohkem on meie lugu talletatud ja kasutuses, seda vastupidavam ja paksem see kett on. Seda lihtsam on selle keti lüli olla ja seda raskem on oma ülesannet unustada,“ lausus riigipea.

Pärimused ühendavad üle aegade lugematul hulgal inimesi, kes ise kunagi kokku ei saa.

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

President Karis tänas rahvaluulekogujaid ja kogumise korraldajaid selle põhjalikkuse ja nobeduse eest, tänu millele Eesti loo kett püsib. „Tänu sellele on meie lugu hoitud,“ lisas ta.

Tänavune kogumisvõistlus „Muusika minu elus“ toob välja, kuidas muusika on ajast aega saatnud Eesti inimeste igapäevaelu ja -toimetusi. „On laule ja tekste, mis ei aegu. On muide huvitav, et just meie tänased populaarsed pärimusansamblid ja -artistid, kes oma loominguga juhivad tähelepanu just neile ajatuile väärtustele, tunnetele ja mõtetele, on meie levimuusika lipulaevadeks ka välismaal. See eristab ja teeb meid unikaalseteks ka maailmas,“ sõnas president Karis.

On laule ja tekste, mis ei aegu.

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Pille Kippar saab tunnustuse rahvaluule-ainese kogumise eest kõrgkoolides aastatel 1973–2004 ning koori „Lubinokad“ liikmete suurepärase kaastöö organiseerimise eest 2022. aasta kogumisvõistlusel „Muusika minu elus“.

Anne Kurepalu autasustatakse järjekindla Lahemaa elu ning pärimuse jäädvustamise eest aastail 1972–2022 ning väljapaistvate kaastööde eest 2013–2022.

Henno Sepp pälvib tunnustuse silmapaistva töö eest kogumisvõistlusel „Muusika minu elus“ 2022. aastal.

Heinz Valk saab preemia kaastööde eest Eesti Rahvaluule Arhiivile aastail 2006–2015 ning särava töö eest 2022. aasta kogumisvõistlusel „Muusika minu elus“.

  • Vabariigi Presidendi autasu parimatele rahvaluulekogujatele anti aastatel 1935–1940 enam kui sajale Eesti Rahvaluule Arhiivi kaastöölisele. Preemia taastati Eesti Kirjandusmuuseumi initsiatiivil 1993. aastal Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu toel. Preemiafondi suuruseks on tänavu 5000 eurot, mis läheb jagamisele laureaatide vahel.
Head Uudised GoodNews